Με ένα ιδιαίτερο έθιμο, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, υποδέχονται οι κάτοικοι του νομού Φλώρινας τη γέννηση του Χριστού. Πρόκειται για το «άνναμα των φωτιών» που λαμβάνει χώρα σε πλατείες της πόλης και πολλών χωριών, προαναγγέλοντας το χαρμόσυνο νέο του ερχομού του Θεανθρώπου .

Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο και συμβολίζει τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στην φάτνη του νεογέννητου Χριστού για να τον ζεστάνουν.

Φέτος οι φωτιές θα ανάψουν, την προπαραμονή των Χριστουγέννων, 23 Δεκεμβρίου, σε γειτονιές της πόλης της Φλώρινας, στο Παλαιό Δημαρχείο Πρεσπών, Λαιμός και στις πλατείες των χωριών, Τρίγωνο, Βατοχώρι, Κώττας, Αγίου Γερμανού και Λευκώνα.

Στις 24 Δεκεμβρίου το έθιμο θα διεξαχθεί στα χωριά Ανταρτικό και Καλλιθέα, στις 30 Δεκεμβρίου στα χωριά Καρυές, Ψαράδες και Πύλη και στις 7 Ιανουαρίου στην πλατεία του χωριού, Λαιμός.

Όπως ορίζει το έθιμο σε κάθε «φωτιά» οι παρευρισκόμενοι μπορούν να απολαύσουν γλυκά και πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα, φασόλια, πιπεριές, κεμπάπια κτλ, καθώς και αφθονο κρασί, υπό τον ήχο πάντα της παραδοσιακής μουσικής των χάλκινων της Φλώρινας.

Οι Φωτιές της Φλώρινας συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Τα παιδιά της κάθε γειτονιάς αρχίζουν τότε να μαζεύουν ξύλα από κέδρο, να τα βάζουν σε ένα ασφαλές μέρος, για να μη τους τα κλέψουν παιδιά από άλλες γειτονιές και ορίζουν ένα φύλακα για κάθε βραδιά.

Αν τα παιδιά καταφέρουν να κλέψουν ξύλα που προορίζονται για τη φωτιά μιας άλλης γειτονιάς, στήνουν γλέντι για το πανηγυρίσουν, ενώ ο ντροπιασμένος θεωρείται ο φύλακας που του έκλεψαν τα ξύλα. Παλιότερα ήταν τόσο μεγάλη η ντροπή για εκείνον που άφησε να του κλέψουν τα ξύλα, που ούτε στο σχολείο δεν τολμούσε να πάει την άλλη μέρα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.