"Στον Πόντο αν βρεθείς, ποτέ μη λησμονήσεις. Το νερό του είναι απ' το αίμα σου, το χώμα απ' το κορμί σου, και ο αέρας που φυσά απ' την αναπνοή σου" (Γιώργος Αγγελόπουλος)
19 Μαΐου 1919.

Ημέρα μνήμης, ημέρα πόνου και ανείπωτης θλίψης για τις αθώες ψυχές που κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους, για τους προγόνους μας που ξεριζώθηκαν με βαρβαρότητα από τα Άγια χώματα του Πόντου.

Πιστοί στο ιστορικό και ηθικό χρέος, ο Δήμος Κιλκίς ως ενεργό μέλος του νεοσύστατου Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες συμμετείχε στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ ”Η Φλόγα της Μνήμης” αναζωογονώντας τη δυναμική του αιτήματος για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

”Η Φλόγα της Μνήμης” φώτισε τις μορφές των 353.000 αθώων ψυχών που ζητούν σιωπηλά δικαίωση και η θυσία του αίματός τους προστάζει να μην ξαναζήσει κανένας λαός σφαγές, διωγμούς, εκτοπίσεις και το βίαιο ξεριζωμό του από την πατρογονική του γη.

Παραμονή της πένθιμης επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε λαμπαδηφορία με τη συμμετοχή μελών Ποντιακών και Πολιτιστικών Συλλόγων του Κιλκίς με προορισμό την πλατεία Ειρήνης, στην οποία βρίσκεται Μνημείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό και στην οποία συμμετείχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.

Στο χαιρετισμό του στη σεμνή και λιτή εκδήλωση, υπογράμμισε ότι η μαζική παρουσία όλων στέλνει το μήνυμα της ενότητας που γιγαντώνει την προσπάθεια του αγώνα για τη δικαίωση των προγόνων μας που πότισαν με το αίμα τους την ηρωική γη του Πόντου.

“Τιμούμε τη μνήμη τους με προσευχή και περισυλλογή και έχουμε χρέος να διαδώσουμε την ιστορική αλήθεια στα πέρατα της γης. Δεν ξεχνούμε, δεν λησμονούμε και έχοντας επίγνωση της ιστορίας μας διεκδικούμε τα δίκαια του περήφανου Λαού μας και απαιτούμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας”.

Η εκδήλωση περιελάμβανε σύντομη ομιλία του Δημάρχου Κιλκίς κ. Δημητρίου Κυριακίδη, απαγγελία ποιημάτων για τον Πόντο, Μοιρολόι με υπόκρουση ποντιακής λύρας από τον Πρωτ. π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη και παρουσίαση του χορού “Σέρρα” από τους χορευτές της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς “οι Αργοναύτες”.

Στο τέλος ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Κυριακίδης κατέθεσε στέφανο δάφνης εκ μέρους του Δήμου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας κ. Στάθης Κατσίδης εκ μέρους των Ποντιακών Σωματείων.

Τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας και άπαντες έψαλλαν τον εθνικό μας ύμνο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.