ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: Εκτενές αφιέρωμα στα πολιτικά οφέλη που αποκομίζει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο από την Εκκλησία της Ουκρανίας έχουν σήμερα οι Financial Times. Ο Πρόεδρος ελπίζει να προσελκύσει ψήφους μετά τον διαχωρισμό με τη Ρωσία για το θέμα της Εκκλησίας.

Ρεπορτάζ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Ο ρόλος-κλειδί του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο να εξασφαλίσει μια ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία για την Ουκρανία βάζοντας τέλος στα 334 χρόνια υποταγής στη Ρωσία, έχει γίνει το βασικό του επιχείρημα για να πείσει πολίτες να τον ψηφίσουν στις εκλογές του Μαρτίου (31 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η ικανοποίηση των πολιτών για το θέμα της Εκκλησίας θα απαλείψει τους φόβους και τις ανησυχίες για το κλίμα διαφθοράς.

Ο Ποροσένκο μετέτρεψε το ζήτημα του εκκλησιαστικού διαχωρισμού σε μια νέα διακήρυξη της ανεξαρτησίας, όπως όταν χωρίστηκε η Ουκρανία από τη Σοβιετική Ένωση.

Χαρακτηριστικό της ατζέντας την οποία υιοθετεί, είναι το περιστατικό έξω από Εκκλησία στο Τσερκάσι όπου ένας πολίτης του φώναξε τι θα γίνει με τη διαφθορά και εκείνος απάντησε ότι οι προβοκάτορες της Μόσχας προσπαθούν να μας χωρίσουν, προσευχόμαστε για την Ουκρανία, για μια ενωμένη Εκκλησία.

Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι η στρατηγική του Ποροσένκο παράγει ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού η δημοτικότητα του από πέρυσι που βρισκόταν σε μονοψήφια ποσοστά, πλέον βρίσκεται δεύτερος με 18%, αφήνοντας πίσω τη Γιούλια Τιμοσένκο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πέτρο Ποροσένκο ότι χρησιμοποιεί την Ορθόδοξη Εκκλησία για ίδιο πολιτικό όφελος ενώ ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος αρνείται ότι έχει γίνει πολιτικό όργανο του Ποροσένκο.

Να σημειωθεί πως άνθρωποι κοντά στον Πρόεδρο αναφέρουν χαρακτηριστικά: ΄΄Δείξτε μας μια Εκκλησία ανά τα χρόνια που δεν βασιζόταν στο Κράτος΄΄

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.