ΔΙΣΕΚΤΟ ΕΤΟΣ: Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και φέτος, ο δεύτερος μήνας του έτους ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28 και έτσι το έτος θεωρείται δίσεκτο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Φεβρουάριος 2020: Δίσεκτο έτος – Γιατί έχει φέτος 29 ημέρες

Όλα έχουν να κάνουν με την περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή με την διάρκεια του αστρονομικού έτους. Ένα αστρονομικό έτος διαρκεί 365,2422 μέρες. Το έτος στο Γρηγοριανό ημερολόγιο (αυτό που ακολουθούμε) 365 ημέρες.
Η διαφορά αυτή αθροίζεται και ανά τετραετία προστίθεται στον… κουτσουρεμένο Φλεβάρη. Αυτό γίνεται ώστε να συγχρονίζεται το ηλιακό ημερολόγιο με το Γρηγοριανό.
Και αν θέλετε να μάθετε από πότε έχει καθιερωθεί αυτή η ιδέα δεν έχουμε παρά να πάμε πίσω στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Ιούλιος Καίσαρας έδωσε εντολή στον Σωσιγένη, Ρωμαίο αστρονόμο, να φτιάξει ένα ενιαίο ημερολόγιο, μιας και αυτό που ακολουθούσαν είχε 355 μέρες και ανά διετία προσέθεταν ένα μήνα 22 ημερών.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η 29η Φεβρουαρίου.

Το κακό για όσους γεννιούνται εκείνη τη μέρα εδώ και χιλιετίες, είναι ότι…χάνουν τα γενέθλιά τους για τρία χρόνια, ώσπου να τα ξαναβρούν το τέταρτο -και δίσεκτο- έτος. Μερικοί ανέκαθεν επιλέγουν να τα γιορτάζουν την 28η Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου. Από στατιστική άποψη πάντως, η πιθανότητα γέννησης την 29η Φεβρουαρίου είναι μία στις 1.461.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.