Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα (στην ουσία κέικ) της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία.

Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν.

Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για τη συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα πολύ σκληρή με τους φτωχούς.

Υλικά:

1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 φλιτζάνι σταφίδες
4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Ανακατεύετε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά.
Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Ρίχνετε το νερό και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνετε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο της πίτας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.