Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα (στην ουσία κέικ) της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία.
Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν.
Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για τη συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα πολύ σκληρή με τους φτωχούς.
Υλικά:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 φλιτζάνι σταφίδες
4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Ανακατεύετε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά.
Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Ρίχνετε το νερό και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνετε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο της πίτας.