Η μεγάλη τιμή που τρέφουν οι χριστιανοί στον Άγιο Φανούριο, έγινε αιτία να δημιουργηθεί στο λαό το παραδοσιακό έθιμο της πίτας του Αγίου ή καλύτερα της φανουρόπιτας. Η πίτα γίνεται για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, κάποια δουλειά αν ένας είναι άνεργος, κάποια χαμένη υπόθεση, την υγειά σε κάποιο άρρωστο και άλλα παρόμοια.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό
120 γραμ. μαγιά
500.γραμ.νερό.
500 γραμ. ζάχαρη.
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ.
1 ποτήρι νερού λάδι καλαμποκέλαιο .
1/2 κ.γ.σόδα.
1/2 κ.γ.κανέλλα.
150 γραμ.καρύδια.

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε χλιαρό νερό τη μαγιά και την διαλύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Σε ένα μπωλ βάζουμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε όλα τα υλικά κι το μείγμα με τη μαγιά και το νερό και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Σε ένα ταψί 33 cm περίπου αλείφουμε με λάδι και βάζουμε όλο το μείγμα. Αφήνουμε για 1 με 1-5 ώρα να φουσκώσει για ψήνουμε στους 175 στον αέρα για 45-50 λεπτά περίπου.

 

Άγιος Φανούριος: Η ευχή της Φανουρόπιτας

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως τηςμενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.