Η φανουρόπιτα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα νηστίσιμο κέικ, συνηθίζεται να παρασκευάζεται εθιμοτυπικά την ημέρα της εορτής του Αγίου Φανουρίου. Η παράδοση επιτάσσει να έχει 9 υλικά και πιθανόν να συμβολίζουν τα 9 τάγματα των Αγγελικών δυνάμεων, μας έρχεται σαν συνταγή, από της ακτές της Μικράς Ασίας και των Δωδεκανήσων.
Υλικά
45 λεπτά
1 δόση φανουρόπιτα
250 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα του
250 γραμμάρια ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (εάν βάλετε ελαιόλαδο είστε πιο κοντά στην αυθεντική γεύση)
1 πακέτο (500 γραμμάρια) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, χωρίς γλουτένη
20 γραμμάρια στέβια σε σκόνη
200 γραμμάρια ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, χοντρό κοπανισμένους στο γουδί
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουτάλι της σούπας κοφτό κανέλα σκόνη
1/2 ποτήρι του κρασιού καλό κονιάκ
15 καρύδια κομμένα στην μέση για την διακόσμηση
Οδηγίες μαγειρέματος
1) Η εφαρμογή είναι πολύ εύκολη. Σε μια βαθιά λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς κι ανακατεύετε με το μίξερ πολύ καλά τα υλικά.
2) Στην συνέχεια ανακατεύετε 3 κουταλιές από το αλεύρι με τους ξηρούς καρπούς, τους κρατάτε στην άκρη και συνεχίζετε να χτυπάτε προσθέτοντας σιγά-σιγά το αλεύρι.
3) Τέλος κατεβάζετε τις στροφές του αναδευτήρα και προσθέτετε του ξηρούς καρπούς. Λαδώνετε την φόρμα σας ή αν θέλετε μπορείτε να στρώσετε λαδόκολλα και απλώνετε το μείγμα σε όλο το εύρος του σκεύους και διακοσμείτε την επιφάνεια. Ενώ έχετε προθερμάνει το φούρνο στους 200 c φουρνίζετε και ψήνετε για 30 λεπτά στην μεσαία σχάρα.