Φανουρόπιτα Αγιορείτικη – Η συμβουλή Αγιορείτη μοναχού.
Υλικά:
– 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 250 ml ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγιορείτικο)
– 250 ml χυμός πορτοκαλιού φρέσκος
– 200 ml νερό
– 200 γρ. ζάχαρη
– 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
– Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
– 200 γρ. σταφίδες (μισές μαύρες και μισές ξανθές)
– 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
– Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία Υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
2. Υγρά Συστατικά: Σε ένα ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
3. Συνδυασμός Υλικών: Σιγά-σιγά προσθέτουμε τα υγρά συστατικά στο μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι, μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός.
4. Προσθήκη Ξηρών Καρπών: Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά ώστε να διανεμηθούν ομοιόμορφα.
5. Ψήσιμο: Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι ή καλαμάκι όταν το βυθίζουμε στο κέντρο.
6. Σερβίρισμα: Αφήνουμε τη φανορόπιτα να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε κομμάτια. Μπορεί να πασπαλιστεί με λίγη επιπλέον ζάχαρη άχνη και κανέλα πριν το σερβίρισμα.
Συμβουλή Αγιορείτη Μοναχού
Η φανουρόπιτα παραδοσιακά προσφέρεται ως ευχαριστία στον Άγιο Φανούριο, για να βρεθεί κάτι χαμένο. Καλό είναι να παρασκευάζεται με ησυχία και προσευχή, για να έχει ευλογία η προσπάθεια.
Καλή επιτυχία και ευλογία!
Ντροπής πράγματα είναι αυτά, τί φανουρόπιτες κλπ.
ΑπάντησηΗ Εκκλησία μας δέχεται μόνο το πρόσφορο, τα κόλλυβα και την αρτοκλασία…..όλα τα άλλα είναι για το χρήμα….Ο Θεός να μας συγχωρέσει!!!