Ακριβώς μία εβδομάδα από την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, με μία ψηφοφορία που κινήθηκε στην «κόψη του ξυραφιού» δεδομένου ότι ο Σεβασμιότατος κ. Ευγένιος εξελέγη με 7 ψήφους έναντι των 5 που έλαβε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, μόνο έκπληξη δεν προκαλούν οι εξελίξεις στο Φανάρι με την παραίτηση του Μητροπολίτη Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο από τη θέση του διευθυντή στο Γραφείο Εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Και μπορεί για την παραίτηση να γίνεται επίκληση σε λόγους υγείας, όμως όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι η παραίτηση αυτή σχετίζεται άμεσα με την ψηφοφορία του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης και τη στάση που φέρεται να τήρησε ο εν λόγω Μητροπολίτης.

Μία στάση που στεναχώρησε βαθύτατα τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως φέρεται να ψήφισε κόντρα στην επιθυμία του Παναγιώτατου. Του αποδίδεται δηλαδή ότι έδωσε μία από τις πέντε ψήφους που έλαβε ο Μητροπολίτης Κισάμου και ήταν μία εξέλιξη που κεραυνοβόλησε τον Πατριάρχη καθώς ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του, ανήκε στον στενό του κύκλο και έδειχνε απόλυτη αφοσίωση προς το πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου.

Η 12η Φεβρουαρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία ενθρόνισης του κ. Ευγένιου
Η 12η Φεβρουαρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία ενθρόνισης του κ. Ευγένιου
Η «Π» είχε αναφερθεί εκτενώς στο συγκεκριμένο θέμα και στις επικείμενες εξελίξεις.

«Το γεγονός ότι πέντε Μητροπολίτες -και όχι δύο ή τρεις όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο- τάχθηκαν ουσιαστικά απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη με το βλέμμα στα μελλούμενα του Οικουμενικού Θρόνου είναι κάτι που ίσως δρομολογήσει εξελίξεις στο Φανάρι.

Μέσα σε αυτούς τους πέντε φέρεται, κατά την φημολογία, να εντάσσονται και Μητροπολίτες που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν απόλυτα αφοσιωμένοι στον Πατριάρχη. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν αυτές οι φήμες, τότε θα μιλάμε για τεράστια έκπληξη στο πρόσωπο Ιεράρχη που φέρεται να πήγε κόντρα στον Οικουμενικό Πατριάρχη αν και βρισκόταν πολύ κοντά του. Και αυτό είναι ένα πλήγμα για τον Παναγιότατο, παρά το τεράστιο ανάστημα του» γράφαμε την επομένη της εκλογής. Ενώ στις 13 Ιανουαρίου επανήλθαμε στο θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Είναι ένα αποτέλεσμα που αναμφίβολα αξιολογείται και ζυγίζεται από τον Πατριάρχη, ο οποίος- όπως λένε οι ίδιες πηγές-φέρεται να έχει πάρει βαριά την «διαρροή» Ιεράρχη της απολύτου επιρροής και εμπιστοσύνης του. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι τον είχε στηρίξει ακόμα και σε μείζονα ζητήματα όσο κανέναν άλλον».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φανάρι την Τρίτη αναφέρεται: «Η Α.Θ.Παναγιότης ο Πατριάρχης δέχθηκε σήμερα, Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, τον Σεβ. Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος του υπέβαλε για λόγους υγείας την παραίτησή του από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Ο Πατριάρχης αποδέχθηκε την παραίτηση και ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για τις επί επταετία και πλέον υπηρεσίες του στην εν λόγω θέση».

Πιθανότατα στις 12 Φεβρουαρίου η ενθρόνιση Ευγένιου
Σε ό,τι αφορά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου Β’ στον Ιερό Ναό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, δύο είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες: ή στις 5 Φεβρουαρίου ή ακόμα πιο πιθανό στις 12 Φεβρουαρίου.

Μετά την ενθρόνιση θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του τριπρόσωπου για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Όπως έχει γράψει η «Π» μεγάλο φαβορί φέρεται ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, ο οποίος είναι και αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ιδιαίτερα αγαπητός στους εκκλησιαστικούς κύκλους και στον κόσμο, καταρτισμένος, αεικίνητος, αποτελεσματικός σε ό,τι του ανατίθεται να φέρει εις πέρας. Βέβαιη θεωρείται και η υποψηφιότητα του πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Μεθόδιου Βερνιδάκη, ο οποίος επίσης είναι ιδιαίτερα αγαπητός και μάλιστα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού.

Την ίδια ώρα εκκλησιαστικές πηγές θεωρούν δύσκολη την είσοδο στο Τριπρόσωπο του Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού, ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων. Δεν φέρεται να έχει ρεύμα «διείσδυσης» μέσα στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.