Η Τουρκία εξελέγη μέλος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ανακοινώνοντας την εξέλιξη ως «καλά νέα», ο Mehmet Nuri Ersoy είπε: «Η χώρα μας έγινε μέλος της επιτροπής με την ψηφοφορία που διεξήχθη στην 24η Γενική Συνέλευση των Κρατών Μερών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας».

Κατά τη διάρκεια της 4ετούς ιδιότητας μέλους της, η Τουρκία θα έχει λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον κατάλογο της… Παγκόσμιας Κληρονομιάς στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οποία είναι το εκτελεστικό όργανο της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς και συνεδριάζει μία φορά το χρόνο.

Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ορίζει τη χρήση του Ταμείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς και χορηγεί οικονομική βοήθεια κατόπιν αιτήματος των κρατών. Έχει τον τελευταίο λόγο για το αν ένα κτίριο θα εγγραφεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Εξετάζει αναφορές για την κατάσταση διατήρησης των ενεπίγραφων ιδιοκτησιών και ζητά από τις χώρες να αναλάβουν δράση όταν τα ακίνητα δεν τυγχάνουν σωστής διαχείρισης. Αποφασίζει επίσης για την εγγραφή ή διαγραφή ακινήτων στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύουν.

Να επισημάνουμε ότι η Τουρκία ήταν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1983-1989 και το 2013-2017.

Η μεγάλη πρόκληση είναι πως επιβραβεύουν τον Ταγίπ Ερντογάνκαι το καθεστώς του που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, αν και πρόκειται για μνημείο που βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1985! Μάλιστα όταν η Τουρκία αποφάσισε την μετατροπή σε τζαμί η UNESCO εξέφρασε την… απογοήτευσή της!

Για να μην αναφερθούμε στις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη στιγμή που οι γείτονες έκαναν την Αγία Σοφία τζαμί. Όλα αυτά αφήνουν παγερά αδιάφορους τους… ευαίσθητους για την διάσωση της παγκόσμιας κληρονομιάς!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.