Ι.Μ. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ – Το απόγευμα της Πέμπτης, 23 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Ιερού Ιδρυματικού Ναού του αγίου Ανδρέου στη Νέα Σμύρνη, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκανάς, πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και πτυχιούχος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρετών ως Εφημέριος στην ενορία του Οσίου Μελετίου Σεπολίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Εξομολόγηση και προγαμιαίες σχέσεις».

Την Σύναξη άνοιξε με την προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος παρουσίασε τον ομιλητή, δίνοντάς του τον λόγο για να αναπτύξει το θέμα του. Εξαρχής ο π. Ευάγγελος ανέφερε πως το θέμα είναι επιβαρυμένο, ήδη επί δεκαετίες, από την άγονη και επιφανειακή –κατά τη γνώμη του– διάκριση των χριστιανών, γενικά, και των ιερέων – εξομολόγων, ειδικότερα, σε «συντηρητικούς» και «προοδευτικούς».

Ο ομιλητής τόνισε ότι το μυστήριο της ιερολογίας του γάμου δεν πρέπει να παραθεωρείται, αλλά δεν πρέπει να ερμηνεύεται και λανθασμένα. Η χάρις του Θεού δεν έρχεται εξωτερικά, όπως στα ειδωλολατρικά μυστήρια, αλλά «είναι κάτι το συνεχές και αέναο». Δεν οδηγεί ο γάμος στην ευχαριστία. Η μετάνοια οδηγεί στην ευχαριστία, όπως και στο γάμο.

Εν συνεχεία επισήμανε πως στην εξομολόγηση συναντούμε ανθρώπους πληγωμένους, ανθρώπους «περιπεσόντας εις την οδόν». Δεν είναι σωστό ούτε να θεωρήσουμε τις πληγές τους πολύτιμη εμπειρία, όπως καλεί να κάνουμε το πνεύμα της εποχής, ούτε να τους αποδεχθούμε όπως είναι, δίχως καμία θεραπευτική επέμβαση, ούτε όμως η επέμβαση να είναι τόσο επώδυνη και αδιάκριτη που να οδηγεί σε διακοπή κάθε σχέσης του ανθρώπου με την εκκλησία. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να τους αφήσουμε εκεί που τους βρήκαμε, περιμένοντας κατά τρόπο θαυμαστό να αυτοθεραπευθούν κι ύστερα να τους κάνουμε αποδεκτούς στην εκκλησιαστική κοινότητα. Η εξομολόγηση είναι μια επικίνδυνη σχοινοβασία, μια εναλλαγή ακρίβειας και οικονομίας, μια άσκηση στη διάκριση, κι αυτό ενέχει πάντα μια διακινδύνευση την οποία δεν μπορούμε παρά να αναλάβουμε, ως μαθητές του ενός και μόνου Καλού Σαμαρείτη.

Στο τέλος της Ιερατικής Σύναξης ο Μητροπολίτης κ. Συμεών ευχαρίστησε τον ομιλητή και ακολούθησε συζήτηση για το εν λόγω θέμα, καθώς και ευρύτερα για τη σύγχρονη ποιμαντική διάσταση της εξομολόγησης και της πίστεως.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.