Με βαθύτατη θλίψη τελέσθηκε χθες Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022, στις 11 το πρωί, στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, η Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Καθηγουμένης Γερόντισσας Ευπραξίας (κατά κόσμον Θωμαΐδος Ζέρβα 1938-2022), που διατέλεσε επί 34ετία Ηγουμένη της εν λόγω Ιεράς Μονής.

Την Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022, το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου, συνοδευόμενος υπό του Διακόνου του π. Δαμασκηνού Γεννηματά, μετέβη στην Ι. Μονή και τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο ενώπιον του σκηνώματος της μακαριστής Καθηγουμένης. Μετά το πέρας του Τρισαγίου συνομίλησε πατρικώς με τις μοναχές παρηγορώντας τες και νουθετώντας τες για τα μελλούμενα.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, τελέσθηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Διονυσίου και ακολούθως, περί την 11 η πρωινή, η Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Γεροντίσσης. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι Ιεροκηρύκες της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Πανοσ. Αρχιμ. π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος
Παπαλεξόπουλος και Κληρικοί εκ της οικείας Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου ως και εξ άλλων Ι. Μητροπόλεων.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης στον επικήδειό του, τόσο στην Θ. Λειτουργία όσο και στην Εξόδιο Ακολουθία, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της μακαριστής με τις δύο ονομασίες της, ως «Ευ- πραξία» και ως «καλογριά», αφού με τον βίο της έκανε πράξη αυτά που ο Θεός θέλει για τον κάθε άνθρωπο που τον ακολουθεί, δηλαδή, να πράττει και το καλό και το αγαθό. «Κατάφερε με την αγάπη της να «εξαγοράσει» την αγάπη του Θεού και έτυχε της αγάπης όλων, γιατί όπως γράφει ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης για τον Χριστό: «Ημείς αγαπώμεν αυτόν, ότι αυτός πρώτος ηγάπησεν ημάς» (Ιω. δ΄, 19), δηλαδή, αγαπήθηκε από όλους γιατί όλοι γνώριζαν ότι εκείνη πρώτη τους αγαπούσε ανυπόκριτα. Από τα νεανικά της χρόνια αφιερώθηκε στον Κύριο. Διατήρησε δε «αναμμένη την φλόγα της λαμπάδας της ψυχής της» ως «φρόνιμη παρθένος» έως του τέλους. Απέδειξε το ανδρείο φρόνημα της, στη μαρτυρία που έδωσε με όλη και σε όλη της την ζωή και ευχήθηκε ο Θεός να της χαρίσει, αυτό που η ψυχή της επόθησε, τον αγιασμό δηλαδή και τον Παράδεισο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.