Το Σάββατο 6 Ιουλίου, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της αείμνηστης Έφης Γαϊτάνη, Καθηγήτριας του 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, από τον Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέα, στην Ενορία Κάτω Πουλιών Μονοφατσίου, παρουσία εκπαιδευτικών και πλήθους κόσμου.

Στην εξόδιο αναγνώστηκαν ένθερμοι επικήδειοι λόγοι, τους οποίους παραθέτουμε, ενώ ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη σχέση του ουρανού και της γης μέσα από το μυστήριο του θανάτου εξαίροντας παράλληλα τη ζωή της εκλιπούσης.

Ακολουθεί ο επικήδειος λόγος από τον Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Αγ. Νικολάου κ. Μιχαήλ Βιτωράκη:
Αγαπητή μας Πράξια–Εφη.

Συγκλονισμένοι όλοι οι συνάδελφοι σου στο 3ο Γυμνάσιο Αγ.Νικολάου, ακούσαμε το απροσδόκητο νέο της απώλειας σου. Δυο μήνες πριν ήσουν μαζί μας υγιής ενεργητική, πάντα συνεπής στα καθήκοντα σου. Το ξαφνικό νέο μας λύγισε όλους.

Μεταφέρω στην οικογένεια σου τα θερμά συλλυπητήρια όλων των συναδέλφων. Ο Σύλλογος διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Αγ.Νικολάου, θα συνεδριάσει αρχές Σεπτεμβρίου, για να συζητήσει την έμπρακτη συμπαράσταση του.

Όλη τη διάρκεια του Χρόνου, θαυμάσαμε τη μεγάλη σου συνέπεια, την ευσυνειδησία και την υψηλή αίσθηση καθήκοντος, που έδειξες υπό δύσκολες συνθήκες.

Ο Κύριος της Αγάπης θα σε δεχτεί τώρα στην αγκάλη του να σε αναπαύσει.
Αιωνία σου η μνήμη

Ακολουθεί ο επικήδειος λόγος από το Γυμνασιάρχη και Πρόεδρο Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων κ. Μιχαήλ Τσακιράκη:
Σεβασμιότατε
Σεβαστοί πατέρες

Ιερή αδελφότητα της Ι.Μ. Παναγίας Καλυβιανής
Ευλογημένοι χριστιανοί και συγγενείς της θανούσας.

Η συνάδελφος Ευπραξία είχε το όνομα είχε και τη χάρη, αφού το έδειξε σε όλους μας με τη ζωή αλλά και το θάνατό της! ‘Έρχομαι από το ιστορικό χωριό της Κριτσάς στο Γυμνάσιο του οποίου επίσης υπηρέτησε τη φετινή σχολική χρονιά ευσυνείδητα και ακούραστα. Από τη θέση της Διεύθυνσης σας φέρνω τα θερμά συλλυπητήρια του Συλλόγου των συναδέλφων καθηγητών, του Συλλόγου των Γονέων και Κηδεμόνων και βέβαια την λύπη και το σεβασμό των μαθητών/τριών που την γνώρισαν και την αγάπησαν γιατί τους βοήθησε.

Στους τεθλιμμένους γονείς της εκφράζουμε βέβαια τα θερμά συλλυπητήρια για τη φοβερότατη αυτή νέα δοκιμασία, να αποχαιρετούν το αγαπημένο τους σπλάχνο στην αιωνιότητα αλλά και τα θερμά ταυτόχρονα συγχαρητήρια για τη κόρη που ανάθρεψαν και παρέδωσαν στη κοινωνία και στο Θεό. Ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ! Διακρινόταν για την αρχοντιά και την λεπτή και ευγενική της φύση. Απόπνεε το σεβασμό και ενέπνεε τη σχολική τάξη, κοσμούσε με τη παρουσία της το σύλλογο των καθηγητών .Αγαπούσε τα γράμματα, τη παιδεία και την έρευνα από μικρό παιδί όπως μας πληροφόρησαν και οι συγγενείς αλλά κι οι καθηγητές που της πρόσφεραν την εγκύκλιο παιδεία. Σοβαρή και μετρημένη σε όλα της, συνεπής στην εργασία της, ταυτόχρονα ευαίσθητη με αγάπη για την τέχνη και την αρετή.

Όταν η επάρατη ασθένεια της χτύπησε τη πόρτα τότε αποκαλύφθηκε επίσης η γενναιότητά της και η πίστη της στο Θεό. Δεν δείλιασε, δέχτηκε την πρόκληση και προσκολλήθηκε με όλη της την ύπαρξη στον Κύριο όπου εναπέθεσε τις ελπίδες της για ζωή.. Αγωνίστηκε με τη προσευχή και ιδιαίτερα με την ανάγνωση των Ψαλμών να νικήσει το φοβερό μυστήριο του θανάτου και πράγματι νίκησε! Δεν άφησε ούτε στιγμή την απειλή του θανάτου και τη στέρηση της ζωής που απλωνόταν μπροστά της να παγώσει τη ψυχή της, να πέσει σε απελπισία και αδιέξοδο αλλά παρέδωσε το πνεύμα της αγκιστρωμένο και ασφαλισμένο σε Εκείνον που τη κάλεσε γρήγορα κοντά του στην αληθινή και αιωνία Ζωή..

Σεβασμιότατε, το μόνο που ταιριάζει να πούμε στους καλούς αυτούς γονείς που αποχαιρετούν πρόωρα το παιδί τους είναι ο λόγος του Ευαγγελίου, ο λόγος του Χριστού μας που όταν συνάντησε την χήρα της Ναίν (Λουκ. ζ΄, 11-18) να συνοδεύει το μονάκριβο γιο της στην τελευταία του κατοικία σταμάτησε τη πομπή, την σπλαχνίσθηκε και της ζήτησε να μη κλαίει.

Πλησίασε μετά ο Χριστός το φέρετρο, ακούμπησε το νεκρό σώμα του νέου και του είπε: «Σήκω πάνω». Αμέσως σηκώθηκε ο νεκρός νέος και άρχισε να μιλά και ο Κύριος τον παρέδωσε στη μητέρα του. Αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα της Αναστάσεως δίνει ο Χριστός και η Εκκλησία: την προσδοκία της τελικής Ανάστασης στη Βασιλεία του Θεού όπου όλοι θα σμίξουμε ξανά στη χαρά και στο ανέσπερο φως Του, όπως ακούσαμε και από τα αναγνώσματα της νεκρώσιμης ακολουθίας τον Απόστολο και το Ευαγγέλιο.

Η Ευπραξία μπορεί να έφυγε γρήγορα λοιπόν από κοντά μας αλλά άφησε σπουδαία και μοναδική παρηγοριά το μικρό της γιο τον Κυριάκο που η ανατροφή του θα δώσει χαρά και ζωή στους συγγενείς και είναι απόδειξη μιας ακόμη νίκης της κατά του θανάτου!
Καλό παράδεισο Ευπραξία!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.