Με αισθήματα πενθηφόρα και την προσδοκία της κοινής Αναστάσεως τελέσθηκε σήμερα, στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Αργυρού (Βύρα) Δυστίων επαρχίας Αλιβερίου, η εξόδιος ακολουθία του εξ Αργυρού καταγόμενου ιεραποστόλου Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονος Πούλου, μετά από την πολύμηνη δοκιμασία της υγείας του.

Πριν την εξόδιο ακολουθία προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία ενώπιον του σκηνώματος του μεταστάντος στην οποία ιερούργησαν αγιορείτες πατέρες και πολλοί ιερείς της ιεραποστολής.

Στην εξόδιο ακολουθία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο εκ Στύρων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Νίκανδρος, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Σταμπέλος, χορεία πολλών αγιορειτών πατέρων από σκήτες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, ιερείς από την Ιερά Μητρόπολη Μεσαγαίας και Λαυρεωτικής την Αρχιεπισκοπή Αθηνών την εξωτερική ιεραποστολή και άλλες μητροπόλεις και τους Διακόνους.

Τους επικήδειους λόγους απεύθυναν με τις συλλυπητήριες ευχές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος και εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, ο εκπρόσωπος εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κογκό εκφράζοντες τόσο τους επαίνους αλλά και το θεάρεστο και καρποφόρο ιεραποστολικό έργο του μεταστάντος.

Στη συνεχεία, κλείνοντας με τον θεόπνευστο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην απόδοση της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως και στο πρόσωπο και ιεραποστολικό έργο του μεταστάντος, και ευχήθηκε προς τους συγγενείς αυτού για την ανάπαυση της ψυχής του.

Κατά την εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλιβερίου – Κύμης κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αργυρού κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, καθώς και άπασα πληθύς η των πιστών του Αργυρού με την συμμετοχή πολλών πνευματικών τέκνων του μεταστάντος από την ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας την Αθήνα και την εξωτερική ιεραποστολή, ώστε να τιμήσουν τον μεταστάντα.

Ακολούθησε κατ’ επιθυμία του μεταστάντος η ταφή εντός του προαύλιου χώρου του ιερού παρεκκλησίου επ’ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου, τον οποίο ανήγειρε ο ίδιος προς δοξολογία και ευχαριστία στον Άγιο και προστάτη του.

Ο μακαριστός π. Παντελεήμων Πούλος επίσης διακρίθηκε τόσο για τον ιεραποστολικό ζήλο του στην ιεραποστολή στην Αφρική αλλά και της ηγήσεως του των πολλών Προσκυνηματικών εκδρομών στα Ιεροσόλυμα.

Επίσης εξέδωσε πολλές ακολουθίες αγίων με σεβασμό, αγάπη και φιλακόλουθο ζήλο. Η εστία του λόγου ήταν η επίκληση και η πλήρης αναφορά του προς τον Άγιο Νεκτάριο τον προστάτη συνοδοιπόρο και ιατρό του στην δοκιμασία της ασθένειας και της ίασής του. Τον Άγιο Νεκτάριο τίμησε ευλαβώς με την ανέγερση ιερού παρεκκλησίου στην πατρώα γη, το Αργυρό, προσφέροντας την εκεί θεία ευχαριστία προς δοξολογία λειτουργική, αλλά και με την διάκριση της απλότητας του χαρακτήρα του στους πάσχοντας αδελφούς καθώς και στην ευπρέπεια του ιερού ναού της γενέτειράς του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.