«…..εν φόβῳ Θεού, και της εικόνος του Αγίου ευρισκομένης εν τη Συνοδική Αιθούσῃ, απεφήνατο δια την αποκατάστασιν της διαλευθείσης κανονικής τάξεως και εξητήσατο την συγχώρησιν παρά του Αγίου Πατρός ημών Νεκταρίου διά τον διωγμόν και την αδικώτατην κατ᾿ αυτού μήνιν, επηρεία του πονηρού». (Απόσπασμα από την απόφαση για την αποκατάσταση του Αγίου Νεκταρίου) .

Η 15η Ιανουαρίου είναι μια ημέρα σημαδιακή για τον άγιο της υπομονής και της ταπείνωσης, τον θαυματουργό Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως. Του Αγίου των ημερών μας που με καρτερία και πραότητα αντιμετώπισε τις δυσκολίες και τα εμπόδια του επίγειου βίου του.

Η ημερομηνία αυτή είναι σημαδιακή για τον Άγιο διότι, στις 15 Ιανουαρίου 1847 βαπτίστηκε στην γενέτειρα του Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης. Στις 15 Ιανουαρίου 1877 χειροτονήθηκε διάκονος στην Χίο. Στις 15 Ιανουαρίου 1889 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπολεως στον Άγιο Νικόλαο Καΐρου. Μια χειροτονία που έμελλε να εξελιχθεί σε σταυρό για τον Άγιο Νεκτάριο, καθώς συκοφαντήθηκε και εκδιώχθηκε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Πέρασε ένας αιώνας και πλέον έως ότου το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής άρει εκείνη την άδικη, όπως αποδείχθηκε, απόφαση. Στις 15 Ιανουαρίου 1998, 108 χρόνια μετά την εκδίωξη του Αγίου Νεκταρίου από την Αλεξάνδρεια, με Συνοδική απόφαση στις 15 Ιανουαρίου του 1998, από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Κυρό Πέτρο τον Ζ’, πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση του Αγίου.

Στο πλαίσιο αυτό, σε κλίμα κατάνυξης στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, πραγματοποιήθηκε ιερά αγρυπνία σε ανάμνηση του γεγονότος, με την συμμετοχή των Πατέρων της Νήσου με εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Εφραίμ, ον Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο Γελαδάκη, Γενικό Αρχιερατικό Επόπτη Αιγίνης, αντιπροσωπεία μοναζουσών από τις Ιερές Μονές της Αιγίνης και πλήθος κόσμου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.