Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις των νοικοκυριών – δικαιούχων που θα ενταχθούν στο νέο «Εξοικονομώ» θα αξιολογούνται με κλιματικά αλλά και εισοδηματικά κριτήρια, σε ανάλογο μοντέλο με αυτό που χρησιμοποιείται για το Επίδομα Θέρμανσης.

Στόχος των νέων κριτηρίων που θα κρίνουν τους δικαιούχους είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Παράλληλα επανεξετάζονται τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και η λίστα των επιλέξιμων παρεμβάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ μελετώνται μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Οι πηγές του ΥΠΕΝ προσδιόρισαν επτά τομείς δράσης που θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, οι οποίοι είναι:

Μείωση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, της εστίασης κ.α., στις οποίες το κόστος της ενέργειας αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20 % του συνολικού κόστους παραγωγής. Το βασικό εργαλείο θα είναι η παροχή κινήτρων για σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και επιχειρήσεων.

Στον ίδιο μηχανισμό θα στηριχθεί και η πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτωχές και στήριξη των ευάλωτων οικιακών καταναλωτών.

Αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απορρόφησης μεγαλύτερων ποσοτήτων «πράσινης» ενέργειας.

Επιτάχυνση των διαδικασιών για εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος.

Συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την οριστικοποίηση των κριτηρίων υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα «Eξοικονομώ» που θα περιλαμβάνουν το βαθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή, εισοδηματικά κριτήρια κ.α.

Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ενσωμάτωση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

Ολοκλήρωση των υποδομών για την διασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, που θα είναι το μεταβατικό καύσιμο μέχρι την πλήρη επικράτηση των ΑΠΕ.

Συνέχιση της στρατηγικής για την ανάπτυξη της γεωπολιτικής θέσης της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο (π.χ. φόρουμ φυσικού αερίου ανατολικής Μεσογείου, ενεργειακές διασυνδέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων και την Ιταλία).

Οσον αφορά στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος το ζήτημα επαφίεται στην διοίκηση της εκάστοτε επιχείρησης και στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των καταναλωτών και της ΔΕΗ.

Η ανώτατη κατηγορία Α θα είναι, προς το παρόν, κενή για να υπάρχει χώρος για τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές που θα παραχθούν στο μέλλον. Αφήνοντας περιθώριο για αυστηρότερα πρότυπα, η Κομισιόν έχει σκοπό να ενθαρρύνει την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, πέραν από τη βοήθεια που παρέχει η ενεργειακή ετικέτα στους καταναλωτές για να συγκρίνουν την κατανάλωση και να επιλέξουν τα λιγότερο ενεργοβόρα προϊόντα και, κατά συνέπεια, να εξοικονομούν χρήματα. Επιπλέον, η ετικέτα αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις ώστε να επενδυθούν στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων.

Αρχικά η νέα ετικέτα θα εφαρμοστεί από 1η Μαρτίου 2021 στις ακόλουθες τέσσερις ομάδες προϊόντων και θα πρέπει να είναι ορατή στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα: Ψυγεία οικιακής χρήσης και ψυγεία συντήρησης κρασιού, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων και ηλεκτρονικές οθόνες. Οι νέες ενεργειακές ετικέτες θα επεκταθούν και στις πηγές φωτός, δηλαδή τους λαμπτήρες, από 1η Σεπτεμβρίου 2021 και σε άλλες ομάδες προϊόντων σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι νέες ενεργειακές ετικέτες περιλαμβάνουν, επίσης, έναν κωδικό QR, ο οποίος με την σάρωσή του οδηγεί στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση, γνωστή ως EPREL. Στη βάση δεδομένων καταχωρούνται πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον για τα προϊόντα που φέρουν την ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ, ενώ δίνεται και η ευχέρεια σύγκρισης των διάφορων μοντέλων μεταξύ τους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.