Εξετάζεται κατά πόσο οι πιο πάνω επιλογές μπορούν να καλύψουν και τις άλλες κατηγορίες ευάλωτων δανειοληπτών, τους οποίους στοχεύει το εν λόγω Σχέδιο. Βασική προϋπόθεση για εφαρμογή του σχεδίου είναι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

-εισαγωγή νέου δανειολήπτη που να είναι στενός συγγενής του αρχικού πρωτοφειλέτη,

-ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των δόσεων με την ένταξη του νέου δανειολήπτη,

-ενδεχόμενη επιμήκυνση του δανείου,

-ενδεχόμενη ευελιξία στην αποπληρωμή, με την λογική του «pay as you go» (και)

-ενδεχόμενη εφάπαξ καταβολή μέρους του δανείου χωρίς χρέωση

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

1η Κατηγορία: Αυξημένη τραπεζική συνεισφορά στην απομείωση του δανεισμού
2η Κατηγορία: Αυξημένη τραπεζική και κυβερνητική συνεισφορά
3η Κατηγορία (Πολύ χαμηλά εισοδήματα): Αυξημένη κρατική αρωγή
“Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι κανένας από αυτούς τους πραγματικά ευάλωτους, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι κακοπληρωτές αλλά πραγματικά δεν έχουν τα εφόδια”, ανέφερε ο Πετρίδης.

Το νέο σχέδιο που θα είναι έτοιμο σύντομα σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα στηρίζει επίσης και δανειολήπτες οι οποίοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν την επιλογή να κληρονομήσουν τα παιδιά τους την υποθηκευμένη μόνιμη κατοικία, με σκοπό να παραμείνει στην οικογένεια. Γιαυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα προσφέρονται επιλογές.

Το νέο σχέδιο θα αφορά καθαρά τους ευάλωτους δανειολήπτες που αν και εμπίπτουν στα κριτήρια του σχεδίου εστία εντούτοις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιώσιμοι με βάση τα υφιστάμενα εισοδηματικά τους κριτήρια αφού έχουν κατά κύριο λόγο χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα ή είναι λήπτες ΕΕΕ.

“‘Εχει γίνει ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού αιτητών, φαίνεται ότι μια κατηγορία μεταξύ 10 και 15% είναι μη βιώσιμοι, αυτοί θα βοηθηθούν με συμπληρωματικά σχέδια. Έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Οι τρεις κατηγορίες είναι διαβαθμισμένες και στην πρώτη εμπίπτουν οι δανειολήπτες που μπορούν να καταστούν βιώσιμοι με αυξημένη συνεισφορά από τις τράπεζες, δηλαδή μεγαλύτερη διαγραφή του χρέους τους.

Στη δεύτερη κατηγορία οι δανειολήπτες θα καθίστανται βιώσιμοι με μια αυξημένη συνεισφορά, τόσο της τράπεζας όσο και της κυβέρνησης, ενώ στην τρίτη κατηγορία που είναι οι εξαιρετικά ευάλωτοι δανειολήπτες θα υπάρξει αυξημένη κρατική αρωγή για να καταστούν βιώσιμοι..

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.