Στο μεταξύ, δυσαρέσκεια καταγράφεται για καθυστερήσεις στις πληρωμές του τρέχοντος προγράμματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένα έργα από τις πρώτες 12.579 υπαγωγές του Εξοικονομώ- Αυτονομώ, αλλά σύμφωνα με καταγγελίες δεν υπάρχει η δυνατότητα στην πλατφόρμα για ολοκλήρωση της πιστοποίησης του έργου, λόγω έλλειψης ελεγκτών, με αποτέλεσμα να μην δρομολογούνται για τελικές εκταμιεύσεις.

Ετσι, προκύπτει ότι οι πρώτες πληρωμές ολοκληρωμένων έργων θα γίνουν περί τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Εορδαίας, ενώ ήδη έχουν πάρει οριστική υπαγωγή το 1/3 των επιτυχών φετινών αιτήσεων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός των ολοκληρωμένων έργων και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ελεγχθούν και να πληρωθούν.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το 60% των φετινών αιτήσεων θα κατασκευαστούν το 2022 και όχι το φετινό καλοκαίρι, γεγονός που σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι δεν θα επωφεληθούν της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους τον ερχόμενο χειμώνα.

Από τον Ιούλιο αρχίζουν οι έλεγχοι
Οι καθυστερήσεις προήλθαν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες, από την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού, αφού στις 21 Απριλίου προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός με 2,48 εκατ. ευρώ ώστε να προκύψει ανάδοχος σύμβουλος – ελεγκτής, ο οποίος και έκλεισε την περασμένη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο ελεγκτής θα ξεκινήσει ελέγχους το συντομότερο μέσα στον Ιούλιο.

Η λέξη Αυτονομώ στο πρόγραμμα σημαίνει την εισαγωγή των φωτοβολταϊκών στις επιλέξιμες δαπάνες, όμως δεν βεβαιώθηκε ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ή ο χρόνος για να δώσει όρους σύνδεσης σε έναν ιδιώτη, ώστε να συνδεθεί στο δίκτυο.

Στην πλειονότητα των οικισμών της χώρας το δίκτυο χαμηλής τάσης δεν έχει χωρητικότητα για να δεχθεί νέες αιτήσεις σύνδεσης και συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν τα έργα των φωτοβολταϊκών, παρόλο που δεσμεύτηκαν κεφάλαια και στις θέσεις τους θα μπορούσαν να μπουν μερικές χιλιάδες ακόμη κατοικιών, που έμειναν εκτός προγράμματος.

Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, θα μειώσει το κόστος επιδότησης της θερμομόνωσής τους και εκσυγχρονισμού των θερμαντικών συστημάτων, ενώ θα περιορίσει ταυτόχρονα το κόστος του επιδόματος θέρμανσης για το κράτος.

Για αυτό και η στόχευση των νέων κριτηρίων είναι να μπουν σε προτεραιότητα:
τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που
διαβιούν σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες και
σε παλαιά κτίρια.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.