Πριν από λίγο έγιναν γνωστά τα θέματα που «έπεσαν» στους υποψηφίους κατά την πρώτη μέρα των Πανελλήνιων Εξετάσεων. Το θέμα της Έκθεσης για τους υποψηφίους των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2020 αφορά την «Ανάγνωση βιβλίων».
Πανελλήνιες 2020: Με διπλό σύστημα οι εξετάσεις
Υπενθυμίζεται ότι φέτος στις Πανελλήνιες οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα. Η διαφορά είναι ότι με το νέο σύστημα δεν εξετάζονται οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών στα Λατινικά, αλλά στην Κοινωνιολογία, και παράλληλα δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων.
Μετά από τη σημερινή εξέταση, οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2020 (που θα εξεταστούν και με το νέο και το παλαιό σύστημα), θα εξεταστούν την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Η Ανάγνωση Βιβλίων και τα οφέλη της είναι το θέμα που επελέγη για την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
ΘΕΜΑΤΑ – Ειδικότερα, οι μαθητές εκλήθησαν να αναπτύξουν το εξής θέμα
«Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων και ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου; Με αφόρμηση τα Κείμενα 1 και 2 αποφασίζετε να καταθέσετε την προσωπική σας εμπειρία στο ιστολόγιο του σχολείου σας. Να δικαιολογήσετε την όποια επιλογή σας. (300-350 λέξεις)».
Το πρώτο κείμενο με τίτλο «Το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας», είναι του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη.
Το δεύτερο κείμενο με τίτλο «Γράφειν» είναι του Κώστα Ε. Τσιρόπουλου (1930-2017) συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη. Το κείμενο «Γράφειν» ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003).
Και τέλος το τρίτο κείμενο αποτελεί ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου, από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).
Προσθήκη σχολίου