«Επιστήμη και θρησκεία θέλουν να φτάσουν το υπερβατικό».

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η παρουσίαση του τιμητικού τόμου «Αγάπης Αντίδωρον» για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρόν Γεράσιμο Φωκά, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή Κουρκουμελάτων Κεφαλληνίας. Την βιβλιοπαρουσίαση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας με το Ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή και ο κ. Αθανάσιος Φωκάς, αδερφός του μακαριστού Μητροπολίτου, ο οποίος είναι καθηγητής του Κέιμπριτζ (Cambridge), ο οποίος υπήρξε πολύ συγκινητικός στην ομιλία του.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του Κέιμπριτζ είπε ότι συνειδητοποίησε πως δεν γνώριζε τον αδερφό του, αφού για πολλά χρόνια πίστευε πως ο Γεράσιμος ήταν ο αδύναμος κρίκος της οικογένειας, ενώ αργότερα κατάλαβε πως εκείνος ήταν ο ισχυρός! «Η ενσάρκωση της αγάπης βρισκόταν στον Γεράσιμο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό το αντελήφθη όταν εκείνος έγινε Μητροπολίτης, αφού σε μια μεταξύ τους συζήτηση του είπε ότι δεν μπορεί να χαρεί, αφού όπου και να κοιτάξει γύρω του υπάρχει τόσος πόνος.

Ο καθηγητής κατέληξε πως ενώ πολλοί πιστεύουν ότι επιστήμη και θρησκεία φαίνονται δύο οντότητες τελείως αντίθετες, τελικά και οι δύο σε ένα βαθύτερο επίπεδο έχουν μια σημαντική ομοιότητα: η μεγάλη φιλοδοξία της επιστήμης είναι ταυτόσημη με έναν κύριο στόχο της θρησκείας, να φτάσει το υπερβατικό. «Οι μεγάλες πνευματικές δημιουργίες είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς αλληλεπίδρασης συνειδητών και ασυνείδητων διαδικασιών. Αυτό συνεπάγεται ότι πραγματικά καινοτόμες ιδέες δεν δύναται να προγραμματιστούν (όπως λανθασμένα πρεσβεύουν οι θιασώτες της τεχνητής νοημοσύνης). Το βασικό χαρακτηριστικό των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων δεν είναι μόνο το λογικό, αλλά κυρίως το υπερβατικό στοιχείο. Ένα βασικό στοιχείο της θρησκείας είναι η πίστη σε έναν υπερφυσικό κόσμο. Για την κατασκευή αυτού του κόσμου στην ψυχή του βαθέως θρησκευόμενου ο εγκέφαλος στηρίζεται ακριβώς στους ίδιους νευρολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι δημιουργούν τον αντίλαλο που φτάνει στη σκέψη του ώριμου επιστήμονα από το βαθύ και ανεξιχνίαστο κόσμο της επιστήμης: οι διαδικασίες που διέπουν το ασυνείδητο. Αυτό έχει τονιστεί και από τον μέγιστο Άλμπερτ Αίνστάιν, ο οποίος έχει πει. «Το πιο υπέροχο συναίσθημα που μπορούμε να νιώσουμε είναι από το μυστηριώδες». Αυτή είναι η πηγή κάθε πραγματικής τέχνης και επιστήμης».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος, ενώ παραβρέθηκαν και από τη Ζάκυνθο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο ηγούμενος της Μονής Αγ. Διονυσίου Διονύσιος και ο διάκος Γεώργιος.

Από τον πολιτικό κόσμο της Κεφαλονιάς παραβρέθηκαν ο βουλευτής Παναγής Καππάτος , ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης.

Το βιβλίο, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα, εξαντλήθηκε την ίδια ημέρα της κυκλοφορίας του!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.