Οικουμενικό Πατριαρχείο-Ειδήσεις

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίος, θα δεχτεί την Κυριακή τον Βούλγαρο Πατριάρχη, Νεόφυτο. Σύμφωνα με σκοπιανό δημοσίευμα, ο προκαθήμενος της βουλγαρικής Εκκλησίας θα «υπερασπιστεί» τη μη κανονική «Εκκλησία» των Σκοπίων, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Βούλγαρος Πατριάρχης θα συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σύμφωνα πάντα με σκοπιανό δημοσίευμα, την απόφαση της Βουλγαρικής Εκκλησίας να υπερασπιστεί ενώπιον των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών την Εκκλησία των Σκοπίων, που συστήνεται με την παράνομη ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία- Αρχιεπισκοπή Οχρίδας».

Η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη.

Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτεμβρίο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική.

Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πρόσφατα η Σκοπιανή ψευδοΕκκλησία ζήτησε να υπαχθεί υπό τη Βουλγαρική Εκκλησία αρκεί να αναγνωριστεί η κανονικότητά της. Το θέμα βεβαίως δεν είναι τόσο απλό, αφού η σκοπιανή ψευδοΕκκλησία δημιουργήθηκε από το σχίσμα σερβικών μητροπόλεων.

Οι Βούλγαροι «λιγουρεύονται» τη σκοπιανή ψευδοΕκκλησία αλλά κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστιους τριγμούς στη βαλκανική Ορθοδοξία, αφού το Πατριαρχείο Σερβίας θα θεωρήσει μια τέτοια κίνηση ως κήρυξη πολέμου από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.

Από την άλλη αποτελεί ομολογία, από την πλευρά της σκοπιανής ψευδοΕκκλησίας, ότι οι βουλγαρόφωνοι ορθόδοξοι ψευδομακεδόνες θεωρούνται Βούλγαροι από την ψευδοΕκκλησία τους.

Επειδή όμως το Πατριαρχείο της Σερβίας έχει επανιδρύσει την κανονική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας απέναντι στη σκοπιανή ψευδοΕκκλησία, υπάρχει αξεπέραστο πρόβλημα ως τι θα μπορούσε να αναγνωριστεί η σκοπιανή ψευδοΕκκλησία, όπως επιθυμούν οι Βούλγαροι για να την «καπελώσουν».

Η Σερβική Εκκλησία με την απόφαση που έλαβε αναγνωρίζει ως επίσημη Εκκλησία στα Σκόπια μόνο την επανιδρυθείσα Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.

Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι απειλητική για τη χώρα.

Σ’ αυτήν ανήκει το 20% των Ορθοδόξων Χριστιανών της ΠΓΔΜ και αναγνωρίζεται επισήμως από τo σύνoλo των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

tribune.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.