Μοναχοί μας εξέφρασαν την απορία τους, πού βρίσκονται κρυμμένα τόσες δεκαετίες τα όπλα και τα ναρκωτικά στο Άγιον Όρος και δεν τα έχουν δει ποτέ.

Επίσης πόσες ύποπτες ενέργειες έγιναν στις τελευταίες δεκαετίες από τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους που επισκέπτονταν το περιβόλι της Παναγίας πριν την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

«Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν ακόμη στους Αγιορείτες οι αναφορές για ανάμειξη της ΕΥΠ στο Άγιο Όρος, με τους μοναχούς να αναρωτιούνται εάν θα στηθούν μηχανισμοί παρακολούθησης των Μονών και των μοναχών και να τονίζουν την μεγάλη σοβαρότητα του θέματος και την ελαφρότητα της αντιμετώπισης από την Ελληνική Πολιτεία, και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι μοναχοί θεωρούν ότι η επιβολή ελέγχων με αόριστες αιτιολογίες «για σοβαρά συμβάντα που συγκινούν την κοινή γνώμη» και «ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό διεθνών κυκλωμάτων» στην πραγματικότητα έχει στόχο την πλήρη κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Μονών και του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους, που επικυρώθηκε και από το ίδιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς και του ειδικού καθεστώτος του Αγίου Όρους που η Ελληνική Πολιτεία δεσμεύτηκε να σεβαστεί με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες, με ό,τι θα σημάνει αυτό για το διεθνές κύρος της χώρας μας», καταλήγουν μιλώντας στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις στο Άγιο Όρος, προκαλούν οι κινήσεις του αντιπροσώπου της ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος…

Η άρνηση του αντιπροσώπου της ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος, π. Μακάριου, να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σκίασε το πανηγυρικό κλίμα της λιτανείας της εικόνας του Άξιον Εστί τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λιτανεία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα από τον Ναό του Πρωτάτου και η εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί πέρασε από μεγάλο αριθμό αντιπροσωπειών των Μονών στις Καρυές. Στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος, που ήταν το τελευταίο στη σειρά, την εικόνα υποδέχτηκε ο επικεφαλής του, π. Μακάριος, ο οποίος στη δέηση που έκανε αρνήθηκε να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε μικροένταση και φωνές διαμαρτυρίας από τους μοναχούς που ήταν στη λιτανεία, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια στο περιστατικό, το οποίο πάντως αναμένεται να συζητηθεί στη Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας που θα γίνει τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Σύμφωνα με το τυπικό, σε κάθε αντιπροσωπείο ο αντιπρόσωπος υποδέχεται τις εικόνες της λιτανείας και τελεί δέηση, στην οποία μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ηγούμενο της εκάστοτε Μονής.

Κύκλοι του Αγίου Όρους σημείωναν στη voria.gr πως ο π. Μακάριος είναι ένας μετριοπαθής μοναχός, εξαιρετικά καλλιεργημένος και φιλέλληνας, με ουκρανική καταγωγή και ρωσική συνείδηση. Είναι χαρακτηριστικό πως όσο βρισκόταν στη Μονή Παντελεήμονος είχε καθιερώσει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα λειτουργία στα ελληνικά και είχε βοηθήσει ώστε να υπάρχει δάσκαλος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Μοναχοί που μπήκαν στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος είδαν μια μεγάλη σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας των Ρομανόφ (ήταν η σημαία της Αυτοκρατορίας από το 1858 ως το 1896) με μαύρο, κίτρινο και λευκό χρώμα που έγραφε πάνω της Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός και κάποιοι από αυτούς δυσανασχέτησαν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ιερά Κοινότητα δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερη έκταση στο θέμα, ζητείται ήδη να χαμηλώσουν οι τόνοι, ενώ υπάρχουν αρκετοί αντιπρόσωποι Μονών που απαίτησαν να ενημερωθεί επίσημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός του φορτισμένου κλίματος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αναγνωρίσει από τον Οκτώβριο του 2018 την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η απόφαση εξόργισε τη Ρωσία και το Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο διέκοψε την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και έπαψε να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.