Οι κάτοικοι στο Φυλάκιο Έβρου από την περασμένη άνοιξη έχουν αποφασίσει να χτίσουν μια εκκλησία, στο πρότυπο της Αγιάς Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης σε κλίμακα 1:10, προκειμένου έτσι να διαμαρτυρηθούν στην επέκταση δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούν στο χωριό.

Για την ανέγερση του ναού θα χρειαστούν πάνω από 60.000 ευρώ.

Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι κάτοικοι στο χωριό Φυλάκιο Έβρου τον αγώνα τους για να χτίσουν μια εκκλησία απέναντι από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Τον περασμένο Μάρτιο ένας κάτοικος του Φυλακίου ο 75χρονος Κώστας Σωτηρόπουλος προχώρησε στην παραχώρηση ενός αγροτεμαχίου του, έκτασης έξι στρεμμάτων – βρίσκεται μεταξύ των 33 που ενοικιάστηκαν από το κράτος για να επεκταθεί το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ- προκειμένου να ανεγερθεί η εκκλησία.

Ο κος Σωτηρόπουλος σε δηλώσεις του τον Απρίλιο του 2021 στο Sputnik είχε εξηγήσει τους λόγους της παραχώρησης του αγροτεμαχίου. «Ζω εδώ χρόνια. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει μετανάστες και θα τους αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στο χωριό μας. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε και οι αρμόδιοι με πλησίασαν πολλές φορές για να δώσω (σ.σ. το αγροτεμάχιο). Τους είπα ότι δεν θα τους το δώσω και θα το παραχωρήσω δωρεά στην Εκκλησία να κάνουμε έναν Ναό» είχε αναφέρει.

Οι κάτοικοι του Φυλακίου Έβρου που απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ανέγερση του ναού ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν από 60.000 ως 80.000 ευρώ.

Το ποσό είναι μεγάλο για τους κατοίκους του μικρού χωριού των περίπου 300 κατοίκων που θα συνεισφέρουν από το υστέρημά τους, ωστόσο αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλακίου νομού Έβρου- Η Αγία Σοφία» προκειμένου να ζητήσουν τη βοήθεια του κόσμου για να μαζέψουν τα χρήματα.

Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας θα είναι όμοια με της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, μικρότερη βέβαια σε διαστάσεις, σε μια κλίμακα 1 προς 10 (1:10), με τους κατοίκους να υπολογίζουν ότι θα είναι περίπου 70 τετραγωνικά μέτρα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.