Είναι «ανοησίες τα περί κατάληψης εθνικού εδάφους» άστραψε και βρόντηξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Σκάι το πρωί της Κυριακής σχετικά με το επεισόδιο στις Φέρρες του Έβρου και την φημολογία, που υιοθετήθηκε ακόμη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος Βελόπουλου ότι η κυβέρνηση επέτρεψε στην τουρκική στρατοχωροφυλακή να καταλάβει 16 στρέμματα ελληνικής γης.

«Ουδεμία κυβέρνηση επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους, καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό» επισήμανε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τηλεόραση του Σκάι, σε μια τηλεοπτική εμφάνιση που αποφασίστηκε να γίνει σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο περίπου στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου αφού διαπιστώθηκε ότι τα fake news περί δήθεν απώλειας εθνικού εδάφους δεν σταματούν.

Νίκος Δένδιας Έβρος

Ο κ. Δένδιας επικαλέστηκε το άρθρο 27 του Συντάγματος (στην παράγραφο 1 προβλέπει: «Kαμία μεταβoλή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπoρεί να γίνει χωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών» και στην παράγραφο 2 αναφέρει: «Xωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δεν είναι δεκτή στην Eλληνική Eπικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη oύτε μπoρεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή»).

«Δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι θα κάνουμε στο έδαφός μας» απάντησε ο κ. Δένδιας στο ερώτημα τι προηγήθηκε με την Τουρκία και γιατί η ελληνική πλευρά έκανε δύο διαβήματα στην τουρκική κυβέρνηση.

Το χρονικό της μίνι κρίσης

Ο υπουργός των Εξωτερικών εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε εργασίες για την επέκταση του φράκτη που βρίσκεται στον Έβρο, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος Μαρτίου, μετά τη διαπίστωση ότι το υφιστάμενο «τείχος» στον Έβρο βοήθησε στον μέγιστο βαθμό την απόκρουση των δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στην ελληνική επικράτεια από τις 28 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες 30 ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, πριν από λίγες ημέρες, όταν η ελληνική πλευρά προέβη σε προκαταρκτικές εργασίες και μετρήσεις για την κατασκευή του φράχτη στην περιοχή των Φερρών στον Έβρο, η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε και ζήτησε να τους γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί η κατασκευή. «Απαντήσαμε ότι γίνεται επί ελληνικού εδάφους» είπε ο υπουργός των Εξωτερικών. Στη ρηματική διακοίνωση που έγινε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλη Διάμεση, αναφέρθηκε ότι η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Η κίνηση Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών στον Έβρο που μεταφράστηκε σαν κατάληψη ελληνικού εδάφους

Οι Τούρκοι δεν έμειναν στους ισχυρισμούς ότι ο φράχτης πρόκειται να κατασκευαστεί εκτός ελληνικού εδάφους. Το επόμενο βήμα τους ήταν η «κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών».
Με απλά λόγια, άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (όπως διευκρινίσαμε έπειτα από εξαντλητικές ερωτήσεις) συνοδεία Τούρκων πολιτών (πιθανότατα στελεχών της τουρκικής γεωγραφικής υπηρεσίας) μπήκαν σε ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερρών στον Έβρο «για λίγο» όπως είπε στο protothema.gr διπλωματικός παράγοντας. «Μπήκαν για λίγο για να κάνουν μια μέτρηση και μετά φύγανε» μας διευκρίνισε το ίδιο υπηρεσιακό στέλεχος.
Άρα, μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, έκαναν μετρήσεις και αποχώρησαν.
Το ερώτημα αν οι Τούρκοι μπήκαν με το έτσι θέλω στην περιοχή εκείνη στο προγεφύρωμα των Φερρών που θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα ή αν τους δόθηκε ad hoc άδεια από τους επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου που βρισκόταν επί τόπου δεν έχει διευκρινιστεί. Κατάληψη ελληνικού εδάφους δεν υπήρξε πάντως, κι αυτό μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών για να μην δημιουργηθεί τετελεσμένο, ούτε και να επιτρέψει στην τουρκική πλευρά παρερμηνείες ότι δήθεν η Αθήνα δέχεται να γίνει συζήτηση για την κυριαρχία στο συγκεκριμένο τμήμα εδάφους στο προγεφύρωμα των Φερρών, προέβη και σε δεύτερο διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Με εντολή του Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, «σχετικά με την κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών» όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

ΤΟ ΘΕΜΑ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.