Δείτε με λίγα κλικ σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζετε.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ευρωεκλογές) θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2024. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους το 2024 έχουν δικαίωμα ψήφου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας,

μην έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Δείτε επίσης: “Ευρωεκλογές 2024: Τετραήμερο για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Τι ισχύει σε ιδιωτικά σχολεία“

Ευρωεκλογές 2024: Απαραίτητα Έγγραφα για την Ψήφο

Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν ένα από τα ακόλουθα έγγραφα για την αναγνώρισή τους:

Αστυνομική ταυτότητα

Προσωρινή βεβαίωση αρμόδιας αρχής

Διαβατήριο

Άδεια οδήγησης

Ατομικό βιβλιάριο υγείας ασφαλιστικών ταμείων

Ψηφιακή ταυτότητα

Σημειώνεται ότι και «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Διαδικασία Ψηφοφορίας

Στο εκλογικό κέντρο, οι εκλογείς παραλαμβάνουν φάκελο με ειδικό γνώρισμα, μονογραμμένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο από την επιτροπή, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων. Όσοι εκλογείς δεν μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους λόγω σωματικής αδυναμίας, δικαιούνται να ζητήσουν βοήθεια από την εφορευτική επιτροπή.

Η ψηφοφορία πρέπει να γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (παραβάν). Η εφορευτική επιτροπή θα δώσει βεβαίωση στον εκλογέα, αν ζητηθεί, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο και σφραγισμένη.

Δείτε επίσης: Νέος ΚΟΚ: Αλλαγές «φωτιά» σε όρια ταχύτητας και ποινές

Εκλογικά Κέντρα – Πού και πώς ψηφίζω

Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση τη διεύθυνση κατοικίας σας. Για να βρείτε το εκλογικό σας τμήμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί σας την ημέρα των εκλογών και ότι γνωρίζετε το εκλογικό σας τμήμα. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα εξασφαλίσετε μια ομαλή και αποτελεσματική διαδικασία ψηφοφορίας.

Ποιοι θα ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου 2024

Οι κάλπες στις 9 Ιουνίου ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών.

Συγκεκριμένα, όσοι/ες έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2007, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Σημειώνουμε πως υπάρχει και η δυνατότητα για όσους έχουν ήδη μεριμνήσει σχετικά να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο.

Οι πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους πρέπει να φέρουν την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης, για τον απαραίτητο έλεγχο. Επιπλέον, μπορεί να γίνει και χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από το gov.gr. Από τη χώρα μας θα εκλεγούν συνολικά 21 ευρωβουλευτές (720 στο σύνολο). Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό τουλάχιστον 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.