Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Ανδρέου, στο χωριό Πεταλού της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ευρωστίνης, μετέβη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, παραμονή της εορτής της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέουκαι χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό.

Στον λόγο του ο άγιος Κεγχρεών με αφορμή την φράση εκ του δοξαστικού των αποστίχων«… ως δέλεαρ ιχθύσι, τας σάρκας τοις ανόμοιςπαρέδωκε, και τούτους εσαγήνευσεν…» αναφέρθηκε στην αγάπη του Απ. Ανδρέου προς τους ανθρώπους, που κυριαρχούντο από το πνεύμα της πλάνης και την ειδωλολατρία, προκειμένου να γνωρίσουν την Αλήθειαν – Χριστόν, κάνοντας μνεία του ευαγγελισμού των κατοίκων της Σινώπης και του μαρτυρίου, που υπέστη στην πόλη αυτή ο Απόστολος.

Παράλληλα προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τον Απόστολο Ανδρέα και να ομολογούν τον Χριστό με έργα αγάπης και λόγους οι οποίοι εμπεριέχουν την αγάπη, όντας αυτοί «φως» που λάμπει εμπρός στους ανθρώπους για να ιδούν τα καλά τους έργα και να δοξάζουν «τον Πατέρα τον εν τοις ουρανοίς», έτοιμοι συνάμα να υποστούν για την πίστη τους ειρωνείες, διωγμούς και καταφρόνηση.

Την επομένη, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην Ενορία του Άγιου Αποστόλου Ανδρέου στην Αρχαία Νεμέα. Στους πιστούς πανηγυριστές ο Θεοφιλέστατος ομίλησε για την σπουδαία «ανακάλυψη» του Αποστόλου Ανδρέου την οποία εκήρυξε με την γνωστή φράση: «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν» και ανέλυσε αυτή, κάνοντας σαφές ότι ο Απ. Ανδρέας, παρά την ελλιπή μόρφωσή του διέθετε σημαντικό χρόνο για να μελετάτον Νόμο και τους Προφήτες, ώστε να αναμένει τον ερχομό του Μεσσία, όταν δε η αναζήτηση του αυτή στέφθηκε με επιτυχία δεν έκανε απλά μια διαπίστωση λέγοντας: «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν», αλλά γέμισε κυριολεκτικά η ψυχή του από χαρά και αγαλλίαση, ώστε να Τον ακολουθήσει ως μαθητής Του και να μαρτυρήσει γι᾿ Αυτόν. Τόνισε δε ότι ο Απ. Ανδρέας είναι ο Απόστολος της Πατρίδας μας αλλά και της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας, αφού πέρασε από το Λουτράκι και τους Αριστοναύτες, το σημερινό Ξυλόκαστρο, γεγονός το οποίο μας τιμά αλλά και μας χρεώνει ιδιαιτέρως.

Τόσο το εσπέρας όσο και τοπρωί ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μαςκ. Διονυσίου, ο οποίος βρισκόταν στην Πάτρα για τον Πανηγυρικό Εορτασμό του Πολιούχου της γειτονικής Μεγαλουπόλεως και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Ανδρέας να πρεσβεύει στον Κύριο μας, ώστε να ξεπερνούμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες της εποχής μας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.