Πραγματοποιήθηκε και φέτος για 15η συνεχή χρονιά η Γιορτή του Σταφυλιού στη Βικτώρια, με τις ευλογίες του π. Ελευθερίου. Η γιορτινή ημέρα, που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στην Παναγία Καμαριανή της επαρχιακής πόλης Red Hill ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας ο π. Ελευθέριος Τάτσης ευλόγησε τα σταφύλια πριν την προσφορά τους στους πιστούς.

Περίπου 100 μέλη του συγκροτήματος έδωσαν μισάωρη παράσταση – χωρίς σταματημό – χορών απο διάφορα μέρη της Ελλάδας, ξεκινώντας με υπόκρουση από ζουρνάδες και νταούλια για χορούς από Δράμα, Σέρρες και τις γύρω περιοχές, προχωρώντας σε κλαρίνα για τα Ηπειρώτικα και Θεσσαλιώτικα και κλείνοντας με γκάιντα και πνευστά τιμώντας την παράδοση της Φλώρινας και της Έδεσσας.

Οι επιδείξεις κορυφώθηκαν με τον παραδοσιακό ζωναράδικο στην πλατεία της εκκλησίας, που συνόδευσε η αναπαράσταση του θρακιώτικου εθίμου «Καμήλες και Ντιβιτζήδες».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
Δεν είναι τυχαίο που το σταφύλι έχει τη δική του αποκλειστική γιορτή, αφού υπήρξε από την αρχαιότητα ένα από τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας, που πρωταγωνιστεί μάλιστα σε πολλές λαϊκές δοξασίες.

Εξ ου και η συνέχιση – με προσαρμογές στην χριστιανική πίστη – του εθίμου των “απαρχών”, όπως αποκαλούνταν οι πρώτοι ώριμοι καρποί του σταφυλιού που προσφέρονταν στους θεούς.

Με την “υιοθέτηση” του εθίμου από την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθιερώθηκε η ευλογία των σταφυλιών από τους ιερούς με διάβασμα ευχών για χρόνο με πλούσια σοδειά.

Πηγή: neoskosmos.com

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.