Εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ (Β', 2482) που προβλέπει αποζημιώσεις με ad hoc πρόγραμμα ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ για ζημιές σε δενδρώδη αλλά και ακρόδρυα που αφορούν απώλεια παραγωγής έτους 2021 για το χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και 20 Απριλίου.

Οι παραγωγοί, των οποίων η αναμενόμενη παραγωγή των εκμεταλλεύσεων τους ζημιώθηκε σε ποσοστό κατ’ είδος 30% και πάνω, δικαιούνται κρατική ενίσχυση το ύψος της οποίας ορίζεται σε ποσοστό μέχρι το 70% της Αξίας της Απωλεσθείσας Παραγωγής.

Κατώτατα όρια ζημιών

Τα κατώτατα όρια ζημιών, πέρα από τα οποία είναι δυνατό να χορηγηθούν ενισχύσεις υπό την παρούσα απόφαση, καθορίζονται ως εξής:

Όταν η ζημιά επέρχεται στη γεωργική παραγωγή, το σχετικό κατώτατο όριο απωλειών 30%, καθορίζεται στο επίπεδο της ευρύτερης περιοχής (Περιφερειακή Ενότητα), με βάση τη μέση παραγωγή του συγκεκριμένου είδους κατά το εν λόγω έτος, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών.

Επιπλέον βασική προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων είναι η μείωση παραγωγής, που οφείλονται στους παγετούς της περιόδου 15/2-20/4/2021, να φθάνει ένα κατώτατο όριο, 30%, των ομοειδών ειδών σε επίπεδο παραγωγού.

Στον Πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι καλλιέργειες, ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) που ζημιώθηκαν, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% σε επίπεδο ΠΕ και μπορούν να ενισχυθούν στο πλαίσιο της παρούσης:

Ολόκληρη η σχετική απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ διαθέσιμη εδώ

Με ΚΥΑ πιο κοντά τα 20 εκατ. αποζημιώσεις για ζημιές στο προανθικό

Στην υπογραφή της ΚΥΑ για το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορά καλλιέργειες που ζημιώθηκαν από συνεχείς παγετούς, σε διαδοχικές περιόδους από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τέλη Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών αχλαδιών της επαρχίας Τυρνάβου προχώρησε ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στην ίδια ΚΥΑ περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις για τα όψιμα κεράσια, βύσσινα, μήλα, καρύδια κλπ. και αφορούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αναμένεται πλέον η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ και στη συνέχεια θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις με βάση τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.