Η Μοναστηριακή διατροφή πλέον στη σημερινή εποχή μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία και μάλιστα ίσως και περισσότερο απο αυτό που αποκαλούμε μεσογειακή κουζίνα.

Το μυστικό είναι στο οικογενειακό τραπέζι, στις σωστές ώρες για τα γεύματα και με τα σωστά υλικά αν αναλογιστούμε οτι στα μοναστήρια καλλιεργούν οι ίδιοι οι μοναχοί και υπάρχουν οι γνωστές καθημερινές τράπεζες.
Οι νηστείες τηρούνται και κατά κοινή ομολογία είναι ασπίδα για τα καρδιαγγειακά προβλήματα και όχι μόνο.
Χάρη στα πολλά λαχανικά και φρούτα ο οργανισμός γεμίζει με A,C,E βιταμίνες , φυλλικο οξύ, αντιοξειδωτικά ,ιχνοστοιχεία ,φυτικές ίνες, ενώ είναι ελάχιστα τα κορεσμένα λιπαρά.
Τα όσπρια σε περίοδο νηστείας αντικαθιστούν το κρέας καθώς μας παρέχουν υδατάνθρακες φυτικές πρωτεΐνες και καθόλου έως ελάχιστο λίπος.

Ο σωστός συνδυασμός τους μπορεί να μας δώσει πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος.
Το φρέσκο ζυμωτό ψωμί είναι ένα ακόμα βασικό στοιχείο της μοναστηριακής διατροφής και είναι μια δυνατή πηγή ενέργειας.
Είναι πλέων γεγονός ότι η μοναστηριακή διατροφή ολοένα και περισσότερο μελετάτε από επιστήμονες και κατά κοινή ομολογία είναι σπουδαία η συμβολή της στην προστασία της υγείας, αφού ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες εμφανίζονται με χαμηλότερη συχνότητα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η λιτότητα, τα αγνά υλικά και η τεχνική της μαγειρικής τους είναι η βάση και χαρακτηρίζεται ως το Α και το Ω για την διατήρηση των ευεργετικών ιδιοτήτων των τροφών χωρίς να αλλοιώνονται.
Οι νηστείες οι οποίες εφαρμόζονται κατά γράμμα είναι πολυήμερες και αυστηρές, όμως αν αναλογιστούμε πόσο αυστηρή και εξαντλητική μπορεί να είναι η δίαιτα από ένα ειδικό, τι αλλάζει? Μόνο ο τίτλος. Το ένα λέγεται νηστεία και το άλλο δίαιτα.
Στο άκουσμα της νηστείας ο άνθρωπος αντιδρά ενώ αρέσκεται στο άκουσμα της λέξης δίαιτα η διατροφή, πολλές φορές κιόλα με καμάρι καθώς θεωρείτε μόδα.

Η επιθυμία μου να γράψω αυτό το βιβλίο γεννήθηκε από ένα προσωπικό μου βίωμα.
Πάντα μαγείρευα και απέφευγα τα γρήγορα και τα έτοιμα φαγητά αλλά όταν ανακάλυψα πόσο βοήθησε η σωστή διατροφή σε ένα θέμα υγείας τότε η ανάγκη μου να μοιραστώ αυτό που έζησα με τους συνανθρώπους μου ολοένα και μεγάλωνε.
Ελπίζω αυτό το βιβλίο να είναι ένα κίνητρο για να βάλετε και μια δεύτερη σκέψη στον τρόπο της διατροφής σας. Αν όχι να τον αλλάξετε οριστικά τουλάχιστον προσπαθήστε να τρώτε σωστά, να μαγειρεύεται σωστά, να ψωνίζεται αγνά υλικά και να μην είσαστε κάθετα αρνητικοί στο θέμα της νηστείας.
Σημείωση:
Το κρέας στην μοναστηριακή κουζίνα δεν έχει θέση. Έχει όμως θέση στην παραδοσιακή.
Συνήθως οι μοναχοί αρκούνται στο ψάρι και μόνο σε μεγάλες γιορτές.
Στο βιβλίο μου βάζω μέσα και το κρέας καθ’ ότι απευθύνομαι σε όλους και όχι μόνο σε μοναχούς.
Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα της προσωπικής επιλογής.
Καλή ανάγνωση και καλά μαγειρέματα

+ Πατέρας Παρθένιος

Τηλ.: 6989460989
www.iape.gr
[email protected]
facebook page: Εύφρανας ημάς κύριε

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.