Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που ξεκινά σχετικά με το άνοιγμα των Εκκλησιών την περίοδο του Δωδεκαημέρου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.

Μετά και τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, πως οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά Ιεραρχών. Υπό τις αντιδράσεις αυτές προς τις αποφάσεις της πολιτείας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνέρχεται αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συζητήσει για τις αποφάσεις αυτές και να δώσει τη δική της απάντηση για το πως θα κινηθεί η Εκκλησία την περίοδο του Δωδεκαημέρου.

Ωστόσο, η αναγγελία πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές Χριστούγεννα και Φώτα δεν μπορεί να θεωρηθεί τετελεσμένη καθώς οι ανακοινώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αναφέρονται στην νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε και βρίσκεται σε ισχύ από χθες το πρωί μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, γεγονός που υποδηλώνει πως ούτε από την πλευρά της πολιτείας έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός είχε αναφερθεί και στο θέμα του αριθμού των πιστών, λέγοντας ότι «τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας» προσθέτοντας ότι την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανίων είχε αναφέρει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοικτό δημόσιο χώρο.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να βγει άμεσα μέσα στην ημέρα και να δώσει την χρυσή τομή στο ζήτημα του ανοίγματος των ναών.

Δυσαρέσκεια στους Ιεράρχες
Την δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν Ιεράρχες είτε με γραπτές τοποθετήσεις τους, είτε σε κηρύγματα, θεωρώντας τα αναποτελεσματικά καθώς στην ουσία οι πιστοί δεν θα μπορούν να προσέρχονται στους ναούς.

«Ως εκκλησία ζητήσαμε το λογικό κι αυτονόητο για την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά η απάντηση της Πολιτείας ελύπησε βαθύτατα κι απογοήτευσε τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό, ενώ εφόρτισε περισσότερο το ψυχικά βεβαρυμένο κλίμα, το οποίο επικρατεί στην κοινωνία, ένεκα των δύσκολων συνθηκών της παρούσης περιόδου», είπε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μετά το κήρυγμά του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας πως: «Η Εκκλησία ετήρησε θυσιαστικά και τηρεί τα μέτρα για τη μη διασπορά του κορωνοιού, καθ’ όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να προστατεύση τους ανθρώπους από την πανδημία και διακηρύττει πάντοτε ότι όχι μόνο η ψυχική υγεία, αλλά και η σωματική είναι δώρο του Θεού και πρέπει να την προστατεύομε. Μετά την προβληματική και αψυχολόγητη απόφαση της Πολιτείας», συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, «για τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, παρά τις όποιες παρεμβάσεις της Εκκλησίας, την φωνή δηλαδή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Λαού, αναμένομε τις Αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα πράξωμε τα δέοντα. Η Εκκλησία πορεύεται κατά το Συνοδικό πολίτευμα και ήθος».

«Τα μέτρα αυτά, υποβαθμίζουν και προσβάλλουν την Εκκλησία! Την υποβαθμίζουν, γιατί ο θεανθρώπινος οργανισμός της Εκκλησίας τίθεται αξιολογικά κάτω και από τα Super Market και τα Κομμωτήρια!», τόνισε από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, προσθέτοντας: «την προσβάλλουν, γιατί είναι πρωτόγνωρη και απαράδεκτη η εικόνα της περιβολής των Ιερών Ναών από την ΕΛ.ΑΣ. με ταινίες που εμποδίζουν την πρόσβαση του Λαού του Θεού για Εκκλησιασμό, για να ανάψει ένα κερί ο κάθε πιστός και επί πλέον είναι ανοίκειο το θέαμα, εντός του Ιερού Ναού να τελείται Θεία Λειτουργία και τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. να περιφρουρούν το τετράγωνο εντός του οποίου ευρίσκεται ο Ιερός Ναός! Έχετε παρατηρήσει στα Super Market τον συνωστισμό που λαμβάνει χώρα; Μήπως είδατε εκεί κάποιο περιπολικό; Και επειδή το να κρίνεις είναι εύκολο, το να προτείνεις λύσεις είναι δύσκολο αλλά πρέπον, νομίζομε ότι η χρυσή τομή για τις γιορτές της Θείας Θεοφανείας θα είναι να επιτραπεί η παρουσία στους Ιερούς Ναούς πιστών ανάλογα με τη χωρητικότητά τους. Ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα ένας πιστός, φορώντας τη μάσκα του και εντός και εκτός του Ιερού Ναού και με τις αντίστοιχες προφυλάξεις που προτείνουν οι Λοιμωξιολόγοι. Υπεύθυνοι για την επιβολή της τάξεως, βεβαίως, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.