Ευαγγελισμός της Παναγίας: Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του (κεφ. Α' στίχ. 26-38). Την ήμερα αυτή, ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό. Και Όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο αρχάγγελος της απάντησε ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει» Τότε η σεμνή κόρη, η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά. «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου». και καθώς ο Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά της, τον Υιό και Λόγο του Θεού.

Εκείνον πού με την εκούσια θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και την καταστροφή στην οποία είχε οδηγηθεί μετά την πτώση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο και την εμφάνιση της αμαρτίας στον κόσμο.

Αξίζει, όμως, να δούμε πως οι εμπνευσμένοι υμνωδοί της Εκκλησίας μας έψαλαν το κοσμοσωτήριο άγγελμα: «Σήμερον χαράς Ευαγγέλια παρθενική πανήγυρις τα κάτω τοις άνω συνάπτεται ο Αδάμ καινουργείται η Εύα της πρώτης λύπης ελευθερούται και η σκηνή της καθ’ ημάς ουσίας τη θεώσει του προσληφθέντος φυράματος ναός Θεού κεχρημάτικεν.

Ω μυστήριον! ο τρόπος της κενώσεως άγνωστος, ο τρόπος της συλλήψεως άφραστος.

Άγγελος λειτουργεί τω θαύματι παρθενική γαστήρ τον Υίόν υποδέχεται, Πνεύμα άγιον καταπέμπεται Πατήρ άνωθεν ευδοκεί, και το συνάλλαγμα κατά κοινήν πραγματεύεται βούλησιν εν ω και δι’ ου σωθέντες, συνωδά τω Γαβριήλ, προς την Παρθένον βοήοωμεν χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου, εξ ης ή σωτηρία, Χριστός ο Θεός ημών, την καθ’ ημάς προσλαβόμενος φύσιν προς εαυτόν έπανήγαγεν».

Οι αρχές της εορτής του Ευαγγελισμού δεν είναι επακριβώς γνωστές. Το γεγονός ότι η Αγία Ελένη έκτισε στη Ναζαρέτ βασιλική, στην οποία περιλαμβανόταν κατά παράδοση ο οίκος της Θεοτόκου, όπου αυτή δέχθηκε τον Ευαγγελισμό, επέδρασε ίσως στη σύσταση τοπικής εορτής.

Οι πρώτες μαρτυρίες περί αυτής ευρίσκονται στον Άγιο Πρόκλο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το 430 μ.Χ. και στο Πασχάλιον Χρονικόν (624 μ.Χ.), όπου χαρακτηρίζεται ως συσταθείσα στις 25 Μαρτίου από τους θεοφόρους δασκάλους.

Η μεγαλοπρεπής πανήγυρη του Ευαγγελισμού ετελείτο από τους Βυζαντινούς στο ναό των Χαλκοπρατείων, όπου παρίσταντο και οι αυτοκράτορες.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

2 χοντρές φέτες παστό μπακαλιάρο

Λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα του μπακαλιάρου

Σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

15 ml χυμό λεμονιού

3/4 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. ζάχαρη

330 ml μπύρα

1 αβγό

Για τη σκορδαλιά:

6-7 πατάτες (περίπου 1 κιλό)

3-4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1/2 λεμόνι, το χυμό του

1 κ.σ. ξύδι

1 φλυντζάνι ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Πώς θα το φτιάξουμε:

1.Κόβουμε σε κομμάτια τις φέτες του μπακαλιάρου και τα αφήνουμε για 24 ώρες μέσα στο νερό για να ξαλμυρίσουν. Κάθε 3-4 ώρες αλλάζουμε το νερό.

2.Αφήνουμε τον μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει όλο το νερό.

3.Ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί (μπύρα, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, αβγό) για 1′. Αφήνουμε το κουρκούτι για μισή ώρα στο ψυγείο.

4.Πριν βουτήξουμε τις φέτες μπακαλιάρου στο χυλό τις αλευρώνουμε. Τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι και μετά τις βάζουμε μέσα στο κουρκούτι.

5. Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα σε καυτό λάδι.

6.Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα ο μπακαλιάρος μας.

7.Μετά το τηγάνισμα τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι.

Για τη σκορδαλιά:

1.Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες.

2.Βράζουμε για 20′ λεπτά σε αλατισμένο νερό.

3.Όπως είναι καυτές, τις τοποθετούμε στο μούλτι με τον χυμό λεμονιού, το ξύδι, το πιπέρι και τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου.

4.Ενώ χτυπάμε προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο.

5.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλάτι.

6.Η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη όταν αποκτήσει ομοιόμορφη υφή.

Έτοιμο το πεντανόστιμο πιάτο μας !

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.