Ξημερώνει αύριο η μεγάλη μέρα του Ευαγγελισμού. Μέρα ξεχωριστή για εμάς τους Ορθοδόξους αλλά και τους Έλληνες, μέρα που αναφέρεται στην πίστη μας, αλλά και στο γένος μας.
Είναι η μέρα όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παναγία μας, για τον ερχομό του Χριστού στη γη με την ενανθρώπισή Του, αλλά και η μέρα κατά την οποία το γένος των Ελλήνων άρχισε επίσημα την επανάσταση για την ελευθερία του.
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ είπε στην Παναγία τον σωτήριο χαιρετισμό «Χαίρε Κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου», σε μας σήμερα λέει «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου», ώστε με πνεύμα «σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης» να ξεπεράσουμε και αυτήν την δοκιμασία και σύντομα να ζήσουμε, για την ωφέλεια των ψυχών μας και το καλό της σωματικής υγείας μας, την κάθε είδους πολυπόθητη και σωτήρια ελευθερία μας.
Πότε και πως καθιερώθηκε
Ο εορτασμός της Επανάστασης την 25η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα της Κυβέρνησης Όθωνος και συγκεκριμένα του Γεώργιου Γλαράκη, γραμματέα της Επικρατείας (υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.
Ο Όθωνας προσπαθούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητά του προσεταιριζόμενος την απήχηση των εκφραστών της Ορθοδοξίας, και ενδεχομένως σε αυτό να οφείλεται η θρησκευτική χροιά του διατάγματος και η καθιέρωση της εορτής.
Ωστόσο, κατά τον πρώτο εορτασμό της επετείου, το 1838, από τους ξένους πρέσβεις και προσωπικό πρεσβειών απουσίασαν από την εορτή μόνο αυτοί της Ρωσίας και της Αυστρίας με τους υπαλλήλους τους.
Ο πρώτος εορτασμός στην Αθήνα όπου συμμετείχαν ο Βασιλιάς Όθωνα και η Βασίλισσα Αμαλία, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος λαού, έγινε στον Ναό της Αγίας Ειρήνης.