Ευαγγέλιο Κυριακής: Κυριακή Αγίου Λουκά - Αισιοδοξία και Χαρά. Παρακολουθήστε από το κανάλι της ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE την ερμηνεία και τη σημασία του Ευαγγελίου της Κυριακής του Αγίου Λουκά, με την επιστροφή των εβδομήντα δύο μαθητών και την αγαλλίαση του Ιησού.

Κυριακή Αγίου Λουκά – Ευαγγέλιο Κυριακής: Λουκ. Ι’ 16-21. Μελετήστε το Ευαγγέλιο Κυριακής και κάθε ημέρας από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Αισιοδοξία και Χαρά

Ήδη είχαν αρχίσει να επιστρέφουν οι Εβδομήκοντα μαθητές από τις περιοδείες τους. Ο Κύριος τους είχε αποστείλει ανά δύο για να κηρύξουν τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού, αφού πρώτα τους έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά και ειδική Χάρη για να επιτελούν θαυμαστά σημεία.

Εγγυημένη νίκη

Όπου πήγαιναν, ομιλούσαν εξ ονόματος Εκείνου, και ό,τι έπρατταν, το έπρατταν με τη δύναμη του Ονόματός Του, όπως ακριβώς τους είχε πει:

Όποιος ακούει εσάς και υπακούει σε σας, υπακούει σε μένα. Κι όποιος παρακούει εσάς, παρακούει εμένα. Κι εκείνος που παρακούει εμένα, παρακούει τον Θεό, που με έστειλε στον κόσμο.

Αφού τελείωσαν λοιπόν την περιοδεία τους, γεμάτοι χαρά επέστρεψαν κοντά Του και Τού ανήγγειλαν με ενθουσιασμό τα θαυμαστά γεγονότα που έζησαν:

Κύριε, ακόμη και τα δαιμόνια υποτάσσονται σε μας με την επίκληση του Ονόματός Σου!

Τότε ο Κύριος αποκρίθηκε:

Εθεώρουν τον σατανάν ως αστραπήν εκ του ουρανού πεσόντα.

Όλο αυτό το διάστημα της επί γης ζωής μου αλλά και τώρα ειδικά που ξεκινήσατε κι εσείς τον ευαγγελισμό του λαού, έβλεπα τον σατανά να χάνει την εξουσία του και τη δύναμή του και να πέφτει συντριμμένος από τον ουρανό, τόσο απότομα και φανερά και με τόσο πάταγο όπως πέφτει η αστραπή.

Και συμπλήρωσε:

Ιδού, εγώ σας δίνω τώρα «εξουσίαν του πατείν επάνω όφεων και σκορπίων και επί πάσαν την δύναμιν του εχθρού», δηλαδή εξουσία για να υπερβαίνετε κάθε είδους κίνδυνο που θα συναντήσετε, όπως είναι τα φίδια και οι σκορπιοί που χύνουν θανατηφόρο δηλητήριο. Σας δίνω εξουσία να κατανικάτε όλη τη δύναμη που διαθέτει ο εχθρός του ανθρώπου, ο σατανάς. Κι έτσι με τίποτε δεν θα σας βλάψει.

Η αδιάψευστη αυτή υπόσχεση του Κυρίου ηχούσε στα αυτιά των Αγίων Αποστόλων κάθε φορά που ξεκινούσαν το έργο του κηρύγματος και μάλιστα όταν συναντούσαν εμπόδια και δυσκολίες.

Κι ο Απόστολος Λουκάς, ο Ιερός Ευαγγελιστής που εορτάζει σήμερα, έζησε πολλές περιπέτειες καθώς υπηρετούσε στο έργο της διαδόσεως του Ευαγγελίου.

Ο ίδιος συνέγραψε τις «Πράξεις των Αποστόλων» και διηγείται πολλά περιστατικά που φανερώνουν πως ο Παντοδύναμος Θεός προστάτευε τους Αγίους Αποστόλους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την οχιά που δάγκωσε το χέρι του Αποστόλου Παύλου, αλλά εκείνος με ψυχραιμία και πίστη τίναξε το φίδι από επάνω του και δεν έπαθε κανένα κακό. Ο έμπειρος ιατρός Λουκάς ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό εκείνο καθώς συνόδευε τον Παύλο, που τον οδηγούσαν αιχμάλωτο στη Ρώμη. Στο ταξίδι αυτό ήταν που συνέβη και η φοβερή τρικυμία και το ναυάγιο όπου σώθηκε ο απόστολος των Εθνών και μαζί του όλοι οι συνεπιβάτες του. Ας μη μας τρομάζουν λοιπόν οι πειρασμοί και οι επιθέσεις του πονηρού.

Αν ακολουθούμε τον Κύριο ως πιστοί μαθητές Του, Εκείνος θα μας χαρίζει τη δύναμη να υπερνικούμε κάθε δυσκολία. Ειδικά όσοι διακονούν στο έργο της Ιεραποστολής, βλέπουν ολοφάνερη την προστασία του Θεού και πως παραμερίζονται τα εμπόδια για να διαδίδεται το Ευαγγέλιο.

Η χαρά του Κυρίου

Ήταν έκδηλη η χαρά των Εβδομήκοντα μαθητών και μεγάλος ο ενθουσιασμός τους καθώς έβλεπαν ότι είχαν τη δύναμη να εκδιώκουν ακόμη και δαιμόνια.

Ωστόσο ο Κύριος για να μην πέσουν στην παγίδα της υπερηφάνειάς τους είπε:

Μη χαίρεστε τόσο για το ότι τα πονηρά πνεύματα υποτάσσονται σε σας. Δεν είναι αυτό δικό σας κατόρθωμα· είναι χάρισμα που σας έδωσα. Να χαίρεστε περισσότερο, διότι τα ονόματά σας γράφτηκαν στους ουρανούς λόγω της πίστεως και της ενάρετης ζωής σας. Και καθώς τα έλεγε αυτά ο Κύριος, την ίδια ώρα ένιωσε πολύ μεγάλη χαρά στα βάθη της ψυχής Του και είπε: Σ’ ευχαριστώ, Πάτερ, Κύριε του ουρανού και της γης. Σ’ ευχαριστώ, διότι ενεργώντας με πανσοφία και με δικαιοσύνη απέκρυψες τις μυστηριώδεις και ουράνιες αυτές αλήθειες από τους ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι σοφοί και συνετοί, και τις φανέρωσες σε ανθρώπους απλούς, άδολους και ταπεινούς. Ναι, σ’ ευχαριστώ, Πάτερ, διότι αυτό Σου άρεσε και τέτοια υπήρξε η αγαθή και δίκαιη θέλησή Σου. «Ηγαλλιάσατο τω πνεύματι ο Ιησούς»…

Τί είναι αυτό λοιπόν που έκανε τον Κύριο να δοκιμάσει τόσο μεγάλη χαρά;

Είναι το γεγονός ότι οι μαθητές Του αξιώθηκαν να υπηρετούν στο έργο της σωτηρίας των ανθρώπων. Κι όπως ένας πατέρας χαίρεται με τις επιτυχίες των παιδιών του, έτσι και ο Σωτήρας Χριστός χαίρεται για την ευάρεστη διακονία των μαθητών Του στο έργο του ευαγγελισμού των ψυχών.

Τίποτε άλλο δεν προκαλεί στην καρδιά του Ιησού τόσο έκδηλα σκιρτήματα χαράς, «όσον η πρόοδος του Ευαγγελίου και η κατανίκησις του σατανά διά της επιστροφής των ψυχών προς τον Χριστόν» (Π. Ν. Τρεμπέλας). Πράγματι αυτό είναι το πιο σημαντικό στη ζωή μας. Ούτε τα πτυχία, ούτε η κοινωνική καταξίωση, ούτε άλλες κοσμικές χαρές μπορούν να συγκριθούν με τη χαρά που απολαμβάνει ο πιστός που βαδίζει στο δρόμο της σωτηρίας.

Ας ευγνωμονούμε λοιπόν τον άγιο Θεό που μας αποκάλυψε την Αλήθεια και μας κάλεσε στην Κιβωτό της σωτηρίας, την Εκκλησία, κι ας αγωνιζόμαστε να μένουμε σταθεροί στην κλήση μας αυτή, ώστε η χαρά του Χριστού να πλημμυρίζει τον ουρανό και τη γη και να γίνεται προάγγελος και της δικής μας αιώνιας χαράς και ευτυχίας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.