Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας για την απόφαση σχετικά με το θέμα για τα διατηρητέα κτήρια στην παλιά Λευκωσία που κατεδάφισε η Αρχιεπισκοπή.

Μετά από έντονη συζήτηση και αφού τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, το Δημοτικό Συμβούλιου Λευκωσίας ενέκρινε με 17 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον την εισήγηση η οποία προνοεί την συνέχιση της ανέγερσης του καθεδρικού ναού της Αρχιεπισκοπής και παράλληλα την ανοικοδόμηση των συγκεκριμένων τριών διατηρητέων κτηρίων.

Στο τραπέζι τέθηκε πρόταση από πλευράς Αρχιεπισκοπής η οποία προνοεί ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης των διατηρητέων θα αρχίσουν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δευτέρα δόθηκε επίσης χρονοδιάγραμμα δυο μηνών για παρουσίαση σχεδίων, στατικής μελέτης και άλλων απαραίτητων μελετών, ούτως ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες στα διατηρητέα, ενώ αναμένεται να δοθεί από πλευράς Αρχιεπισκοπής εγγυητική ύψους 500 χιλιάδων ευρώ για τήρηση των συμφωνηθέντων από την Αρχιεπισκοπή.

Η ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ομόφωνη και ξεκάθαρη επιθυμία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η άμεση αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών.

Ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκαν δύο προτάσεις οι οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά.

Η πλειοψηφία αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση της Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία είναι πολύ αυστηρή και ξεκάθαρη ως προς τις υποχρεώσεις της Αρχιεπισκοπής και ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, και με πλήρη επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Δήμου.

Η άποψη της Υπηρεσίας για διαμόρφωση και αποστολή άμεσα κατάλληλης ειδοποίησης επιβολής στην Αρχιεπισκοπή (βάσει των άρθρων 46,48 και 57(2) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο), με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, κρίθηκε ως η πιο συμφέρουσα και αποτελεσματική ενέργεια, αντί ανάκλησης ή αναστολής της άδειας και/ή προσφυγής στα Δικαστήρια, καθότι θα επενεργήσει άμεσα και χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση. Έχουν διασυνδεθεί δηλαδή νομικά οι ενέργειες που συμφωνήθηκαν ότι επιβάλλεται να γίνουν, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σε περίπτωση μη τήρησης αυτών θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών προστίμων.

Σημειώνεται επίσης ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για επίβλεψη της αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών από πρόσωπο με τα κατάλληλα προσόντα και κοινής αποδοχής, με εμπειρία στη διατήρηση. Ο ρόλος αυτός προτάθηκε στη κα. Αθηνά Αριστοτέλους, πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Τέλος, με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αρχιεπισκοπή θα παράσχει στο Δήμο άμεσα εισπράξιμη εγγυητική σε περίπτωση που παρουσιάζεται οποιαδήποτε καθυστέρηση εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.