ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ – Τελικώς «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου – Τώρα δέχεται τις συστάσεις του, και παρατείνει την έρευνα για τα αίτια της εκρήξεως στην εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη – Την προηγουμένη εβδομάδα η Ολομέλειά του το κατήγγειλε για παρέμβαση στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΥΣ του Αρείου Πάγου απηύθυνε χθες επιστολή, διά της οποίας ζητεί την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας των Τεμπών. Και τούτο θα εφαίνετο απολύτως λογικό, συνδεόμενο μάλιστα με την συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία. Έχουν όμως μεσολαβήσει και άλλα γεγονότα και άλλες τοποθετήσεις του Αρείου Πάγου, επί του θέματος. Και δυστυχώς το ανώτατο δικαστήριο φαίνεται να αλλάζει στάση και να υποπίπτει σε παλινωδίες με μοναδικό αποτέλεσμα να πλήττεται το κύρός του. Δεν είναι η θέσις μας να προβαίνουμε σε υποδείξεις προς την ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης, απλή παράθεσις των γεγονότων όμως δημιουργεί θλίψη και οδυνηρούς συνειρμούς. Ενοχλήθηκε ο Άρειος Πάγος όταν το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η δικαστική έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών. Ανεπίτρεπτη παρέμβαση θεώρησε το κείμενο της Ευρωβουλής. Και τώρα, διά της επιστολής της κ. Αδειλίνη, ουσιαστικώς αποδέχεται τις υποδείξεις των Ευρωπαίων νομοθετών.

Να θυμίσουμε την αλληλουχία των γεγονότων. Στο καταδικαστικό για την Ελλάδα ψήφισμα το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι: «Θεωρεί κρίσιμη την ταχεία και ολοκληρωμένη διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας σχετικά με την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκομένους, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων· δεν είναι ικανοποιημένο με τον έλεγχο που διενεργεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, καθώς φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και να είναι απρόθυμη να καλέσει σε κατάθεση βασικούς εμπειρογνώμονες· εκφράζει την βαθειά του ανησυχία για την άρνηση της Βουλής των Ελλήνων να διεξαγάγει έρευνα, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαική Εισαγγελία, σχετικά με δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών».

Η απάντησις του Αρείου Πάγου ήταν άμεσος: «Επί του σημείου “19”, στο οποίο αναφέρεται: “θεωρεί κρίσιμη την ταχεία και ολοκληρωμένη διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκομένους, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων”. Στο σημείο αυτό, με το ψήφισμα επιχειρείται ανεπίτρεπτη ευθεία παρέμβαση στο ανακριτικό έργο, υπό τον τύπο των οδηγιών και με τον καθορισμό του κύκλου των Πρακτικά –απόφαση της 2/2024 απόφασης της Ολομέλειας– σελ. 31 κατηγορούμενων, έστω και αν δεν υπάρχει αρμοδιότητα για τα πολιτικά πρόσωπα, λόγω της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης».

Και θα θεωρούσαμε αποδεκτή την στάση του, αν δεν είχε υπάρξει η χθεσινή επιστολή της κ. Αδειλίνη, τα όσα αναφέρει, στην οποία δεικνύεται ότι εν τέλει αποδέχεται αυτά που επισημάνθηκαν από το Στρασβούργο και παρατείνει την έρευνα για τα Τέμπη και ειδικώς για τα αίτια της εκρήξεως. Αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Είναι αδιαμφισβήτητες οι υπεράνθρωπες προσπάθειες τις οποίες εδώ και ένα έτος καταβάλλουν οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές για τη διερεύνηση σε βάθος και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο του ως άνω εγκλήματος, μη φειδόμενες χρόνου και μόχθου, όπως άλλωστε οφείλουμε, ώστε να επιτευχθεί ο εντοπισμός όλων των υπαιτίων και η παραπομπή τους σε δίκη σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, στόχος στον οποίο αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά, αλλά ο οποίος επ’ ουδενί δεν αποτελεί αυτοσκοπό, ούτε και μπορεί να αντιστρατεύεται την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης, οδηγώντας σε συγκεκριμένες ανακριτικές ενέργειες ή αποκλείοντας άλλες, τυχόν επιβεβλημένες για την ανεύρεση της αλήθειας.

Οι ασκούντες το λειτούργημα του συνηγόρου της υποστήριξης της κατηγορίας ή της υπεράσπισης στην υπόθεση αυτή αλλά και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας και όχι μόνο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ποτέ άλλοτε στη δικαστική μας ιστορία δεν επιτεύχθηκε κάτι ανάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε αυτή η λειτουργία της δικαιοσύνης να είναι αυτονόητη και συνήθης και όχι εξαιρετική.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, όπως σας είναι γνωστό, σας έχουμε διαβιβάσει αμελλητί κάθε υπόμνημα και αίτημα συγγενών θυμάτων που μας υποβλήθηκε, συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελιών τους για τα αίτια της πρόκλησης έκρηξης πυρός, την ύπαρξη διάφορων εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στο χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ., που άλλωστε έχουν υποβληθεί αυτοτελώς και σε σας και στον Εφέτη Ανακριτή, προκειμένου να διερευνηθούν, έχετε δε προβεί, όπως γνωρίζουμε, στις απαιτούμενες προς τούτο ενέργειες.

Παρά τα ανωτέρω όμως, διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπ’ όψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη, εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου.

Κατόπιν αυτών επιτακτική παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκόν τους».

Σημειώνουμε την αποστροφή της κ. Αδειλίνη, ότι η παραπομπή των υπευθύνων σε δίκη σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο «επ’ ουδενί δεν αποτελεί αυτοσκοπό». Ενώ την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης προεξοφλούσε στην Βουλή επιτάχυνση των διαδικασιών…

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.