ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ: Η ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά και σύσσωμος ο Ορθόδοξος κλήρος και λαός θρηνεί την εκδημία του σεβαστού σε όλους Μητροπολίτου κυρού Κοσμά.

Ο αοίδιμος Μητροπολίτης υπήρξε ένας Ορθόδοξος ασκητής, αλλά και Ορθόδοξος ομολογητής Επίσκοπος. Ο Κύριός μας είχε πεί: «εκ του καρπού το δένδρον γινώσκεται» (Ματθ. 12, 33). Τοιουτοτρόπως και ένα μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και μάλιστα ένας Επίσκοπος, όπως ο μακαριστός κυρός Κοσμάς, γνωρίζεται από τα έργα του και την διδασκαλία του.

Όπως ακριβώς λάμπει και φαίνεται ο ήλιος, κατά παρόμοιο τρόπο λάμπουν και φαίνονται οι Άγιοι. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τους Αγίους, βλέποντας την φωτισμένη πίστη τους και τα λαμπρά έργα τους. Οι Άγιοι, λόγω ταπεινώσεως ημπορεί να αποκρύπτουν τα θαυμαστά έργα τους. Όμως αυτά, με λίγη προσοχή και
προσευχή εκ μέρους των πιστών, αποκαλύπτονται και ημπορούν κάλλιστα να γίνουν διακριτά.

Η ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά και σύσσωμος ο Ορθόδοξος κλήρος και λαός θρηνεί την εκδημία του σεβαστού σε όλους Μητροπολίτου κυρού Κοσμά.

Ο αοίδιμος Μητροπολίτης υπήρξε ένας Ορθόδοξος ασκητής, αλλά και Ορθόδοξος ομολογητής Επίσκοπος. Ο Κύριός μας είχε πει: «εκ του καρπού το δένδρον γινώσκεται» (Ματθ. 12, 33). Τοιουτοτρόπως και ένα μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και μάλιστα ένας Επίσκοπος, όπως ο μακαριστός κυρός Κοσμάς, γνωρίζεται από τα έργα του και την διδασκαλία του.

Όπως ακριβώς λάμπει και φαίνεται ο ήλιος, κατά παρόμοιο τρόπο λάμπουν και φαίνονται οι Άγιοι. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τους Αγίους, βλέποντας τηνφωτισμένη πίστη τους και τα λαμπρά έργα τους. Οι Άγιοι, λόγω ταπεινώσεως ημπορεί να αποκρύπτουν τα θαυμαστά έργα τους. Όμως αυτά, με λίγη προσοχή και
προσευχή εκ μέρους των πιστών, αποκαλύπτονται και ημπορούν κάλλιστα να γίνουν διακριτά.

Ο αείμνηστος κυρός Κοσμάς υπήρξε ασκητής. Η ζωή του ήταν ζωή νηστείας, προσευχής και Πατερικής μελέτης. Για τον λόγο αυτό ήταν και θερμός κήρυκας του Λόγου του Θεού. Τα κηρύγματά του ήταν βασισμένα στην Αγία Γραφή και την Πατερική διδασκα-λία. Γι᾽ αυτό και δεν δεχόταν καμμία υποχώρηση η διαστρέβλωση των Αγιογραφικών και Πατερικών λόγων. Έτσι τον ακούγαμε να αποκηρύττει με βδελυγμία τις αιρετικές δοξασίες και να δέχεται μόνον την Ορθόδοξο αλήθεια. Αυτό το γνωρίζει ο πιστός λαός της Μητροπόλεώς του, μέσω των φωτισμένων εγκυκλίων του, πολύ καλύτερα από εμάς.

Αυτή ήταν και η αιτία που κλήρος και λαός του έδειχναν πολλή αγάπη και σεβασμό.

Οι Άγιοι είναι τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τα οποία ζούν την εκκλησιαστική ζωή και τις άγιες και αιώνιες αλήθειες. Για τον λόγο αυτό ο βίος ενός Αγίου είναι η βιωμένη δογματική. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν ότι κάθε «ρήμα Θεού» (Εφεσ. 6, 17) έχει και προσφέρει δύναμη, αγιαστική, λυτρωτική.

Οι Άγιοι δεν ζούν για τον εαυτό τους, αλλά γι᾽ αυτούς είναι «τα πάντα και εν πάσιν Χριστός» (Κολ. 3, 11), όπως ακριβώς ζούσε ο αείμνηστος κυρός Κοσμάς. Ο πιστός κλήρος και λαός της ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας γνωρίζει και πιστεύει ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης τους κυρός Κοσμάς ήταν όχι
μόνον ο αγαπητός τους Πατέρας, αλλά ο Ορθόδοξος και Πατερικός οδηγός τους και η αγαπητική και πνευματική φωνή προς τον Κύριό μας.

Το κενό που άφησε με την εκδημία του είναι δυσαναπλήρωτο για την Ορθόδοξο Εκκλησία μας και κυρίως για την Μητρόπολή του και ειδικότερα για τα πνευματικά του τέκνα. Όμως, είναι δυνατόν να συνεχίσει να ζη και να τα διδάσκει, εάν αυτά δεν λησμονήσουν την διδασκαλία του και τον Ορθόδοξο εκκλησιαστικό τρόπο ζωής του και πορεύονται σύμφωνα με αυτά, κρατώντας τα βαθιά χαραγμένα, ως παρακαταθήκη, στην καρδιά τους.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και συνεχείς οι πρεσβείες του στο Ουράνιο

Θυσιαστήριο για όλους μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.