Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού του Β'.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, βοηθός Επίσκοπος του Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, και ο οικείος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος ο Β’.

Τον λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ο οποίος εκτενώς ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Οτι στις ημέρες μας ακούμε θεωρίες οι οποίες εν πολλοίς μας μπερδεύουν, και πολλές φορές γίνονται νόμοι του Κράτους! Λείπουν φωτεινά παραδείγματα από την κοινωνία μας. Ολοι ζητούν παραδείγματα και όχι θεωρίες, παραδείγματα τα οποία θα μας οδηγούν στην σωτηρία, ένα τέτοιο παράδειγμα υπήρξε ο Μακαριστός Γερμανός”.

Ο κ. Διονύσιος συγκινημένος αναφέρθηκε στην δυναμική προσωπικότητα του, και ανέλυσε την πορεία της ζωής του, μέσα στα δύσκολα χρόνια εκείνα όταν οι γονείς του τον οδήγησαν στην Ιερατική Σχολή Κορίνθου.

Ο Μακαριστός υπήρξε το καύχημα της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για σαράντα και πλέον χρόνια, οι επεμβάσεις του σε σημαντικά θέματα υπήρξαν καταλυτικές.

Ο αείμνηστος Γερμανός κατέστησε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας την πρώτη σε φιλανθρωπική δράση, ενισχύοντας τα πάμπολλα ιδρύματα που ίδρυσε τόσο ο ίδιος όσο και ο προκάτοχός του Μητροπολίτης Ηλείας Αθανάσιος ο Α’ “.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σεβ, Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος διετέλεσε διάκονος στην Ι.Μ. Ηλείας και ο αείμνηστος Γερμανός τότε νεαρός Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ηλείας, επί Αθανασίου του Α’.

Μεταξύ των ιερέων και των διακόνων, συλλειτούργησαν ο Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος, καθώς και ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ηλείας Αρχιμ. Φιλάρετος Σπανόπουλος.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε το μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου.

Το παρόν έδωσαν ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, εκπρόσωποι της αστυνομίας και της πολεμικής αεροπορίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.