Πολιτικές προσωπικότητες από κράτη μέλη της ΕΕ θα προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την επικείμενη συνάντηση τους, σε σχέση με περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, νοουμένου ότι διαπιστώσει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς ΕΕ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη χθεσινή του συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ και κληθείς να αναφερθεί στην απάντηση του κ. Μισέλ στην πρόταση του για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – χωρίς να είναι σωστό να μιλήσω εκ μέρους του, αλλά μπορώ να σας πω ότι, στη βάση της συζήτησης που είχαμε, βλέπει θετικά την περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών.

Εξάλλου, πρόσθεσε , «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να μεταβώ στις Βρυξέλλες πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι στις 23 Μαρτίου, θα μεταβώ την προηγούμενη – για να έχω συνάντηση με τον κ. Μισέλ, για να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα την προσέγγιση μας, όπως επίσης και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Άρα, συνέχισε, «θα γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, έχουμε κάποιες ιδέες, είχα την ευκαιρία χθες να αναφέρω και κάποια παραδείγματα, για το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στο σπάσιμο του αδιεξόδου και αυτό θα πράξουμε. Γνωρίζω αρκετά καλά το Κυπριακό, δεν είναι εύκολα τα πράγματα, σίγουρα είναι δύσκολα, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις προσπάθειες ή να ‘κρυφτούμε’ πίσω από την τουρκική αδιαλλαξία».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως, η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, « και από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Ερωτηθείς αν θα προτείνει ονόματα προς τον κ. Μισέλ ο Πρόεδρος είπε «ναι, έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένα ονόματα τα οποία με κάποια από αυτά έχω συζητήσει και ο ίδιος και στη συζήτηση με τον κ. Μισέλ και εφόσον δω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση θα μιλήσω συγκεκριμένα και για ονόματα».

Σε ερώτηση αν προέρχονται αυτά τα άτομα από χώρες μέλη της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι, προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ», ενώ κληθείς να διευκρινίσει είπε ότι είναι «πολιτικές προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό χώρο».

Αναφορικά με την κάθοδο της κας Ντι Κάρλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προσβλέπω στη συνάντηση με την κα Ντι Κάρλο, θεωρώ ότι είναι θετικό ότι έρχεται στην Κύπρο ειδικότερα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια θα μεταβεί και η ίδια στις Βρυξέλλες για να συνοδεύσει τον ΓΓ των ΗΕ που θα βρίσκεται εκεί. Η προσπάθεια μας εντός της ΕΕ γίνεται πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ, θέλω να το ξεκαθαρίσω, να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για το συγκεκριμένο θέμα.

Θα είναι η πρώτη μου συνάντηση (με τον κ. Μισέλ), θα μεταφέρω πώς βλέπουμε την εμπλοκή της ΕΕ να λειτουργεί ενισχυτικά προς την κατεύθυνση των ΗΕ που επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών. Θα έχω πριν τη συνάντηση με την κα Ντι Κάρλο, συνάντηση, ήδη έχει καθοριστεί, με τον κ. Στιούαρτ ακριβώς για να συζητήσουμε τα θέματα αυτά».

Ερωτηθείς αν επιτρέπεται αισιοδοξία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκείνο που επιτρέπεται είναι αγώνας, προσπάθεια για να δημιουργηθεί αισιοδοξία».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.