Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η κατεδάφιση της υπό ανέγερσης Μονής στο Κάβο Γκρέκο. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει εκπονηθεί και ειδικό σχέδιο κατεδάφισης, ώστε να μην προκληθούν περεταίρω περιβαλλοντικές καταστροφές, ενώ την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα του ΕΤΕΚ, αναφορικά με τους αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στην ανέγερση του κτίσματος, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000.
Ο δρόμος προς την κατεδάφιση άνοιξε μετά από την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε την μονομερή αίτηση της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, μέσα από την οποία ζητούσε αναστολή εκτέλεσης της ειδοποίησης επιβολής για κατεδάφιση της Μονής.
Υπενθυμίζεται πως πριν η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου προσφύγει ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, απορρίφθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών Ιεραρχική προσφυγή.
Στην αίτηση της η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντείας και Αμμοχώστου, ανέφερε ότι η ειδοποίηση επιβολής για κατεδάφιση είναι «έκδηλα παράνομη», ενώ σημείωσε πως, «αυτή η απαίτηση και αυτό το μέτρο άμεσης κατεδάφισης θα προκαλέσει τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά, καθότι η υποχρέωσή της να συμμορφωθεί στις εκτελεστές διοικητικές πράξεις, θα συνεπάγεται ότι θα πρέπει να κατεδαφίσει τα ανεγερθέντα».
Περαιτέρω, εξέφρασε την θέση ότι «η έκταση της ανεπανόρθωτης ζημιάς συναρτάται άρρηκτα και με την αρκετά προχωρημένη κατάσταση στην οποία έφτασε και ανεγέρθηκε το έργο, με πολύ κόπο, εισφορές και εθελοντική εργασία και εφόσον εν τέλει κριθεί άκυρη η προσβαλλόμενη πράξη δια της παρούσης και εν τω μεταξύ υποχρεωθεί να κατεδαφίσει η Αιτήτρια, ένεκα της μη χορήγησης των αιτούμενων διαταγμάτων προσωρινής αναστολής, τότε θα είναι πλήρως ανεπανόρθωτη η ζημιά που θα υποστεί καθότι δεν αρκεί η χρηματική αποζημίωση για να επαναφέρει στην υφιστάμενη κατάσταση το κρίσιμο τεμάχιο».
Οι αναφορές της Ιεράς Μητρόπολης Κωστανείας και Αμμοχώστου, δεν έπεισαν το Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την αίτηση, καταλήγοντας πως, «η Αιτήτρια ισχυρίζεται πρωτίστως ότι υπάρχει έκδηλη παρανομία λόγω μη άσκησης ή απεμπόλησης εξουσίας από αρμόδιο εκ του Νόμου όργανο εφόσον αρμόδιος για την εξέταση της ιεραρχικής προσφυγής εναντίον ειδοποίησης επιβολής είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών, κάτι που δεν φαίνεται να έγινε στην υπό κρίση περίπτωση. Από τα ενώπιον μου όμως δεδομένα, θεωρώ ότι ο εν λόγω ισχυρισμός δεν αναδύεται αντικειμενικά αναντίλεκτα».
Στην απόφαση καταγράφεται πως το κτίσμα αποτελεί ένα υπό ανέγερση έργο, του οποίου παραδεκτά η οικοδόμηση ξεκίνησε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, κατ’ επίκλησιν της επιθυμίας και του ενθουσιασμού της Ιεράς Μητρόπολης, καθώς και των κατοίκων της περιοχής να το υλοποιήσουν, με το Δικαστήριο να σημειώνει πως «δεν αμφισβητείται δε ότι η ανέγερση του οικοδομήματος έγινε εξ’ ολοκλήρου εντός προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000».
Το Δικαστήριο στην απόφαση του κατέληξε πως η Ιερά Μητρόπολη «δεν στοιχειοθέτησε έκδηλη παρανομία ή ανεπανόρθωτη βλάβη» και ως εκ τούτου απέρριψε την προσφυγή, επικυρώνοντας στην ουσία την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για κατεδάφιση.
Η θέση της Μητρόπολης για το «αμαρτωλό» τεμάχιο
Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας συνόδευσε την αίτηση της με ένορκη δήλωση, την οποία υπογράφει κληρικός της Μονής και δίνει την δική του εκδοχή για το τεμάχιο καταγράφοντας μεταξύ άλλων πως:
(α) Είναι στη μεγαλύτερη έκταση του καλλιεργήσιμο χωράφι που καλλιεργείτο με σιτηρά και καρπούζια για πολλά χρόνια με κρατικές επιχορηγήσεις- και ιδίως το σημείο που αφορούν οι εργασίες ανέγερσης, δεν υπάρχει άγρια βλάστηση,
(β) είναι επιτρεπόμενη ζώνη κυνηγιού,
(γ) απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το ακρωτήρι του Κάβο Γκρέκο και περίπου 600 μέτρα από το πλησιέστερο σημείο από τη θάλασσα,
(δ) διπλανά ιδιόκτητα τεμάχια, στα 115 μέτρα βορειοδυτικά του κρίσιμου τεμαχίου, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με το κρίσιμο τεμάχιο, ήτοι χωράφια, είναι εκτός περιοχής Natura 2000 όπως και σχεδόν όλα τα ιδιόκτητα τεμάχια της ευρύτερης περιοχής, πλην της εκκλησιαστικής γης,
(ε) υπάρχουν σημαντικής έκτασης αναπτύξεις στα 100 μέτρα περίπου από το κρίσιμο τεμάχιο και μεγάλες αναπτύξεις, όπως ξενοδοχεία, στα 450 μέτρα περίπου από το κρίσιμο τεμάχιο νοτιοδυτικά μέχρι το παραλιακό μέτωπο,
(στ) περνάει μέσα από το κρίσιμο τεμάχιο, καταλαμβάνοντας 266 τετραγωνικά μέτρα του κρίσιμου τεμαχίου, ασφαλτοστρωμένος δρόμος που ξεκινά από τον κεντρικό δημόσιο δρόμο, είναι διανοιγμένος από πολλά χρόνια πριν, και είναι μάλιστα αποτυπωμένος με διπλή διακεκομμένη γραμμή στον τίτλο ιδιοκτησίας.
Σημείωσε επιπλέον ότι, η ανέγερση της εν λόγω Μονής ήταν αναγκαία καθώς, όπως αναφέρει, «η υφιστάμενη Ιερά Μονή Παναγίας Αγίας Νάπας, στο κέντρο του τουριστικού πλέον Δήμου Αγίας Νάπας, αδυνατεί να λειτουργήσει και κατά συνέπεια αδυνατεί να φιλοξενήσει εκεί μοναχική αδελφότητα, καθότι βρίσκεται ακριβώς στη μέση των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, σε μια άκρως επικίνδυνη και θορυβώδη Περαιτέρω, λήφθηκε απόφαση όπως, η υφιστάμενη Ιερά Μονή στο κέντρο της Αγίας Νάπας, που δεν μπορούσε πλέον να αξιοποιηθεί για κατοικία μοναχών, να γίνει Μουσείο το οποίο να μπορούν να επισκέπτονται όλοι όσοι επιθυμούν».
Επιπρόσθετα είναι σε πλήρη εξέλιξη και η αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε από το ΕΤΕΚ. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η διερεύνηση προχωρά με τη λήψη καταθέσεων από αρχιτέκτονες που κατονομάστηκαν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή στο εν λόγω κτίσμα.
Μέσα από τις καταθέσεις γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί ποια η εμπλοκή τους και κατά πόσο ήταν εις γνώση τους πως επρόκειτο για κτίσμα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και σε απαγορευμένο χώρο. Η ίδια πηγή σημείωσε πως ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο κατεδάφισης και αυτό που απομένει είναι να πάνε οι μπουλντόζες στο σημείο για να αρχίσει η διαδικασία.