Αίτημα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αρθεί το καθεστώς αναστολής και να επανέλθει και επισήμως σε ισχύ το τωρινό Σύνταγμα, απέστειλε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά μεταθέτει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για το έτος 2024, κατά τη διάρκεια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κατά τη σύνοδο, διαπιστώθηκε ότι λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία και άλλοι παράγοντες, έχει επιβραδυνθεί η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στο θέμα αυτό, η οποία θα μπορούσε να παρουσιαστεί προς διαβούλευση στην επικείμενη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού ΣΥμβουλίου και στην μετέπειτα Κληρικολαϊκή Συνέλευση.

Τούτο πρακτικώς σημαίνει ότι η οριστική διευθέτηση του θέματος θα γίνει κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του έτους 2024.

Επειδή, όμως, η ισχύς του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής έχει τεθεί σε αναστολή με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της 8ης Οκτωβρίου 2020, τούτο σημαίνει ότι ο συνολικός χρόνος διαρκείας της αναστολής του Συντάγματος θα είναι μία σχεδόν τετραετία.

Παρά το γεγονός ότι, όπως επανειλημμένα έχει αποφασίσει και ανακοινώσει η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος, το Σύνταγμα στην πράξη τηρείται ούτως ή άλλως, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εισηγήθηκε στην Επαρχιακή Σύνοδο να εκφρασθεί η παράκληση της Αρχιεπισκοπής προς την Μητέρα Εκκλησία, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Σύνταγμα, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επανέλθει και επισήμως σε ισχύ το τωρινό Σύνταγμα.

Η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος ομοφώνως αποδέχθηκε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου και αποφασίστηκε η αποστολή αυθημερόν σχετικού αιτήματος προς την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, υπό το ως άνω πνεύμα.

Τέλος, με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης προς την Μητέρα Εκκλησία ενημερώθηκε η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος περί:

α) της εγκρίσεως του ενημερωμένου καταλόγου των προς αρχιερατείαν εκλογίμων της Ι. Αρχιεπισκοπής, και

β) της σημερινής εκλογής του επικεφαλής του Σλαβικού Ορθοδόξου Βικαριάτου Αρχιμ. Αλεξάνδρου Belya εις επίσκοπον υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Νικοπόλεως, του οποίου η χειροτονία θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουλίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Ματρώνας στο Dania Beach Φλώριδας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.