Να παραμείνει το σύστημα του taxisnet ανοιχτό έως 28/2/2021, για την υποβολή των τροποιητικών δηλώσεων, με ανοιχτό τον πίνακα των επιδοτήσεων του εντύπου Ε3 για την ορθή καταχώρηση των ποσών από τους λογιστές, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λανθασμένα στοιχεία που θα επισύρουν πρόστιμα στους αγρότες, ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Παράλληλα, τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας έως τον Φεβρουάριο χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων αγροτών, αναφέρει με επιστολή της προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γεώργιο Πιτσιλή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Με επιστολή του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια και σε κάθε φορολογικό έτος, λόγω των ελλιπών βεβαιώσεων επιδοτήσεων του οργανισμού ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους φορολογούμενους, υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις με τη λήξη του έτους.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκδίδει μία βεβαίωση κατά την διάρκεια των φορολογικών δηλώσεων, η οποία έχει ελλιπή στοιχεία, με βάση τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι εκείνη την στιγμή, ενώ ταυτόχρονα μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του ίδιου οργανισμού εκτυπώνεται αναλυτική δημοσιοποίηση πληρωμών με διαφορετικά ποσά από την προαναφερθείσα βεβαίωση.

Απόρροια της στρέβλωσης αυτής, σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, είναι η τεράστια διαφορά στον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το ΟΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνει:

– Να παραμείνει το σύστημα του taxisnet ανοιχτό έως 28/2/2021, για την υποβολή των τροποιητικών δηλώσεων, με ανοιχτό τον πίνακα των επιδοτήσεων του εντύπου Ε3 για την ορθή καταχώρηση των ποσών από τους λογιστές, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λανθασμένα στοιχεία που θα επισύρουν πρόστιμα στην αγροτική κοινότητα.

-Να καταχωρούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις με βάση το έτος μέσα στο οποίο εισπράχθηκαν.

-Να εκδίδονται οι οριστικές βεβαιώσεις του οργανισμού ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την έναρξη των δηλώσεων.

-Να εξαλειφθεί η επιπλέον γραφειοκρατία με τροποιητικές δηλώσεις προηγούμενων χρήσεων.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιστολή έχει αποδέκτες τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γεώργιο Πιτσιλή, και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Θεοφάνη Παπά.

Τεράστιος όγκος λένε οι λογιστές
Από την πλευρά τους οι λογιστές της ΠΟΠΦΕ, αναφέρουν ότι ο όγκος των τροποποιητικών δηλώσεων που απαιτούνται είναι τεράστιος και επιβαρύνει δημοσιονομικά και τον κλάδο των Λογιστών- Φοροτεχνικών και την φορολογική διοίκηση με δυσβάστακτο διοικητικό κόστος, ενώ θεωρεί απαραίτητη τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, ώστε να αποσυμφορηθεί τόσο ο όγκος εργασίας των φοροτεχνικών.

«Επανερχόμαστε στο σημαντικό ζήτημα της ρύθμισης του πιεστικού χρονικά και όχι μόνο, προβλήματος υποβολής χειρόγραφων δηλώσεων μέχρι 31.12.2020, στις περιπτώσεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. Συγκεκριμένα στην πρόσφατη επιστολή μας, με αρ. πρωτ. 155/24.12.20, μεταξύ των άλλων περιπτώσεων, είχαμε συμπεριλάβει, το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα των χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων αγροτών που αφορούν αγροτικές επιδοτήσεις.

Ένα ζήτημα για το οποίο διαχρονικά από το 2016 έχουμε προτείνει λύσεις, καθώς ο τρόπος με τον οποίο εκκαθαρίζει και αποστέλλει τις βεβαιώσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγεί εφαρμοστικά σε δηλωτικές τροποποιητικές υποχρεώσεις σε μεγάλη και ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία. Ο όγκος των τροποποιητικών δηλώσεων που απαιτούνται είναι τεράστιος και επιβαρύνει δημοσιονομικά και τον κλάδο των Λογιστών -Φοροτεχνικών και την φορολογική διοίκηση με δυσβάστακτο διοικητικό κόστος», τονίζει η ΠΟΦΕΕ.

«Με την σημερινή επιστολή μας θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Παρόλο που δόθηκε η δυνατότητα υποβολής μέσω Taxis των ανωτέρων τροποποιητικών, πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων, για αποφυγή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης έχουν επιλέξει αναγκαστικά την χειρόγραφη υποβολή, κατ΄ εφαρμογή της απόφασής σας Α. 1070/2020 (ΦΕΚ Β’1267/09.04.2020).

Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των δύο βασικών πηγών τροφοδότησης των κρίσιμων πληροφοριών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, των βεβαιώσεων που εκδίδει και αποστέλλει ηλεκτρονικά και της κατάστασης Δημοσιονομικής πληρωμής.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.