Οι διδακτορικοί φοιτητές παροτρύνθηκαν να μην αποσυνδεθεί αυτή η έρευνά τους από την πνευματική ζωή, αλλά να συνεπάγεται και ένα θυσιαστικό εγχείρημα στην αναζήτηση και ομολογία της μελετημένης πραγματικότητας.

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επιστημονικές συνεδρίες της έκτης έκδοσης του εθνικού συνεδρίου διδακτορικών φοιτητών στον τομέα της Ορθόδοξης Θεολογίας στο κοινωνικο-ποιμαντικό κέντρο «Τίμιος Σταυρός» της μονής Καραϊμάν στην Πράγα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διδάκτορες από θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας παρουσίασαν εργασίες στις οποίες παρουσίασαν επίκαιρα θέματα και σημαντικά αποτελέσματα της μέχρι τώρα έρευνας. Το συνέδριο διαρκεί από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2023.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την έρευνα, η οποία περιείχε θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για το έργο της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία, τα οποία στη συνέχεια συζητήθηκαν μαζί με τους καθηγητές που συντόνισαν τις συνεδρίες. Συμμετείχαν διδακτικό προσωπικό και διδακτορικοί φοιτητές από το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Κραϊόβα, την Αράντ, την Οραντέα, το Κλουζ-Ναπόκα και την Άλμπα-Ιούλια.

Παρών στην επιστημονική εκδήλωση ήταν και ο κ. Varlaam Ploiesteanul, Πατριαρχικός Επίσκοπος-Βικάριος, ο οποίος εκτίμησε την επικαιρότητα των θεμάτων που συζητήθηκαν. «Να τονιστεί ότι αυτή η παράδοση συνεχίστηκε και στα χρόνια της πανδημίας, καταφέρνοντας ακόμη και εκείνη την περίοδο, φυσικά με πολύ μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, το συνέδριο αυτό να γίνεται ετησίως. Είναι η αξία του Καθ. Δρ. Adrian Lemeni, διευθυντή της Διδακτορικής Σχολής «Dumitru Stăniloae» της Σχολής Ορθόδοξης Θεολογίας στο Βουκουρέστι, τα αποτελέσματα αυτών των εκδόσεων μπορούν ήδη να φανούν στους τόμους που εκδόθηκαν ή ετοιμάστηκαν για εκτύπωση με τα κείμενα των επικοινωνιών που υποστηρίζονται εδώ. Οι εκδόσεις δεν έχουν κεντρικά θέματα, αλλά κάθε διδάκτορας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μια εργασία σχετικά με τις σημαντικότερες ανησυχίες που έχει στον τομέα της έρευνας, που σχετίζονται με τη διδακτορική διατριβή ή άλλα θέματα που τον απασχολούν. Και φέτος είδα τους τίτλους των ανακοινώσεων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών και χάρηκα που είδα ότι όλοι αυτοί οι τίτλοι είναι πολύ προκλητικοί, απαντούν σε πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την πνευματικότητα των ημερών μας, τις επιρροές αυτών των προκλήσεων στο φαινόμενο της εκκοσμίκευσης ή αυτό της κοινωνίας της πνευματικοποίησης. Τη φετινή έκδοση τίμησαν για άλλη μια φορά με την παρουσία τους διευθυντές διδακτορικών σχολών από άλλες θεολογικές σχολές, πολύ γνωστοί καθηγητές και από τις ήδη υποστηριχθείσες ανακοινώσεις βγάζουμε το συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη ελπίδα για το μέλλον, ως νέοι ασχολούνται πραγματικά με μια πολύ προσεκτική μελέτη, πολύ αφιερωμένη σε αυτά τα θέματα, χρήσιμη για την ποιμαντική και ιεραποστολική ζωή της Εκκλησίας μας», είπε ο Σεβασμιώτατος π. Varlaam Ploiesteanul.

Οι διδακτορικοί φοιτητές παροτρύνθηκαν να μην αποσυνδεθεί αυτή η έρευνά τους από την πνευματική ζωή, αλλά να συνεπάγεται και ένα θυσιαστικό εγχείρημα στην αναζήτηση και ομολογία της μελετημένης πραγματικότητας.

«Εκτιμώ το γεγονός ότι γίνεται παρουσίαση εργασιών που πραγματεύονται επίκαιρα ζητήματα και είναι πολύ σημαντικό αυτή η θεολογική έρευνα να επικεντρώνεται στις προκλήσεις του κόσμου που ζούμε, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου και να προσφέρει απαντήσεις στο πνεύμα. της παράδοσης της Εκκλησίας, αλλά σε μια ειδικά εφαρμοσμένη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πολλές αναφορές από διαφορετικούς τομείς της θεολογικής έρευνας αφορούσαν επίκαιρα ζητήματα. Παράλληλα, προέτρεψα τους διδακτορικούς φοιτητές να έχουν το θάρρος να αναλάβουν μια αυθεντική έρευνα. Μια έρευνα δύναμης πρέπει να υπερβαίνει το επίσημο σημάδι ορισμένων δεικτών, κάποιων προτύπων που δυστυχώς σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος να τονιστεί κάτι τυπικό και ποσοτικό. Μια ποιότητα δεν μπορεί να αποκτηθεί μόνο με την παρατήρηση κάποιων δεικτών. Μια γνήσια έρευνα είναι η έκφραση μιας θυσίας, είναι ένα μέτρο δύναμης να θυσιαζόμαστε σε αυτό που κάνουμε. Από θεολογική άποψη, εκτός από τις τυπικές απαιτήσεις που δεν πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά να εκπληρωθούν, πιστεύω ότι το πνεύμα με το οποίο συμμετέχουμε σε μια πράξη έρευνας και ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνουμε να δώσουμε μαρτυρία στο πνεύμα του Η Εκκλησία, στο πνεύμα του Χριστού, παραμένει θεμελιώδης. Για αυτό, η άρθρωση της θεολογικής έρευνας με τη ζωή της Εκκλησίας παραμένει θεμελιώδης», δήλωσε ο καθηγητής Δρ Adrian Lemeni, διευθυντής της Διδακτορικής Σχολής «Dutitru Stăniloae» στο Βουκουρέστι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.