Ψυχή του σωματείου ο π.Θεόδωρος Μπανάκας. Όπως λέει στη συνέντευξή του στην «ΚτΟ», ο «Ε», είναι πραγματικά ένα μεγάλο θαύμα του Θεού το οποίο ζούμε επί 27 χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Ο «Εσταυρωμένος» είναι ένα σωματείο που η δράση του ξεκινά από τον Βόλο και απλώνεται σε όλη τη χώρα, προσφέροντας στήριξη στους κρατούμενους και όχι μόνο, με διάφορους τρόπους, αναδεικνύοντας το άλλο πρόσωπο της Εκκλησίας.

Ψυχή του σωματείου ο π.Θεόδωρος Μπανάκας. Όπως λέει στη συνέντευξή του στην «ΚτΟ», ο «Ε», είναι πραγματικά ένα μεγάλο θαύμα του Θεού το οποίο ζούμε επί 27 χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Η ευλογία του Κυρίου γεμίζει τα χέρια και τις αποθήκες μας και, στη συνέχεια, τ’ αδειάζουμε στα άδεια χέρια των απόρων συνανθρώπων μας. Μακάρι, ο Θεός, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, να συνεχίσει να ευλογεί και τη διακονία μας αυτή, για να δοξάζεται το Όνομά Του και να ωφελούνται οι άνθρωποι».

-Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείστε.

Η Εκκλησία έχει πολλούς τομείς διακονίας. Αξιοποιεί τα χαρίσματα των κληρικών της και ανάλογα διανέμει τις αρμοδιότητες των διαφόρων τομέων ποιμαντικής και ιεραποστολικής δραστηριότητας.

Είμαι κληρικός στον τόπο μου και διακονώ 44 ολόκληρα χρόνια σε πολλούς τομείς της τοπικής μας Εκκλησίας. Δραστηριοποιούμαι ως εφημέριος του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου, υπεύθυνος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, κήρυκας του Θ. Λόγου και εξομολόγος, υπεύθυνος της Ενοριακής Σχολής Γονέων, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, πνευματικός συμπαραστάτης των ανδρών και γυναικών των τοπικών υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως υπεύθυνος του τομέα ποιμαντικής μερίμνης φυλακών, ως Πρόεδρος του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» κ.α.

–Ποιες είναι οι παρεμβάσεις και πού;

Ως πνευματικός πατέρας, σύμβουλος, λειτουργός και κήρυκας του λόγου του Θεού, προσπαθώ να στηρίζω ποικιλοτρόπως τους συνανθρώπους μου, το ποίμνιο του Χριστού και της Εκκλησίας. Κυρίως, οι πνευματικές μου παρεμβάσεις έχουν σχέση όχι μόνο με πρόσωπα, αλλά και με πολλές οικογένειες και κοινωνικές ομάδες. Αυτή η διακονία είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα, ευαίσθητη και πολύ ανθρώπινη. Με χαροποιεί, αλλά με κουράζει πάρα πολύ ψυχολογικά από τον πόνο και την ανέχεια κάποιων συνανθρώπων μου. Όλα αυτά τα χρόνια, έχω βάλει σε δεύτερη μοίρα την οικογένειά μου και τον εαυτό μου, αφού έχω αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή μου στη διακονία του οποιοδήποτε άλλου (χριστιανού, αλλόθρησκου, Έλληνα και αλλοδαπού κ.α.).

Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο είναι ένας άλλος τομέας που έχει πολλές δυσκολίες και απαιτήσεις. Αυτό απαιτεί συνεργασία μ’ όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες και φορείς του τόπου μας, αλλά και την προσωπική επαφή με εκατοντάδες αναγκεμένους συνανθρώπους μας. Εδώ δεν χωρούν μόνο τα λόγια και οι ευχές. Εκείνο που απαιτείται είναι η έμπρακτη και η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του άλλου. Έστω και λίγο…

Οι παρεμβάσεις μου στα κοινωνικά θέματα του τόπου μας είναι μια άλλη πτυχή της ιερατικής διακονίας μου ως ποιμένας της Εκκλησίας. Προσπαθώ να αξιοποιήσω την κάθε ευκαιρία που μου προσφέρεται για να προβάλω τα μηνύματα του Θεού, αλλά και τον πόνο και τις ανάγκες όλων των κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Με άρθρα και παρουσία στα τοπικά ΜΜΕ, με Ραδιοφωνικές εκπομπές, με συγγραφή βιβλίων, με την συμμετοχή μας σε συνέδρια και ημερίδες, με επισκέψεις στα γραφεία προϊσταμένων κ.α. προσπαθούμε να διακονήσουμε αθόρυβα και διακριτικά τον κάθε εμπερίστατο αδελφό.

–Ποιοι σας στηρίζουν;

Ο Πρώτος που με στηρίζει είναι ο Κύριός μας ο Ιησούς Χριστός και, στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, οι συλλειτουργοί μου και πολλοί ευαίσθητοι άνθρωποι τις τοπικής μας Εκκλησίας.

Από κει και πέρα, για να φέρω εις πέρας όλο αυτό το έργο-διακονία που μου ανέθεσε η Εκκλησία έχω ανάγκη και την συνδρομή πολλών αδελφών μου. Από πολύ νωρίς ένοιωσα την ανάγκη να καλέσω κοντά μου μερικούς εκ των κληρικών, αλλά και εκ των λαϊκών που είχαν σχέση με το …πετραχήλι μου. Ανθρώπους όλων των ηλικιών, και των δύο φύλων. Όλοι οι συνεργάτες μου είναι εθελοντές. Κανείς δεν πληρώνεται για τον χρόνο και τον κόπο που αφιερώνει στον τομέα που διακονεί. Πλάι μου έχω δεκάδες συνεργάτες που εργάζονται διακριτικά και χωρίς απαιτήσεις.

-Ποιος ο ρόλος των εθελοντών;

Η Εκκλησία χρησιμοποιεί την έννοια του εθελοντισμού (αν και μειώνει ουσιαστικά την έννοια του διακονήματος), για να συνεννοείται και συνεργάζεται με τον κόσμο, και ΟΧΙ για να εκφράσει στο σύνολό του αυτό που επιτελείται ως εκκλησιαστικό διακόνημα. Το εκκλησιαστικό διακόνημα δεν έχει μόνο τεράστιες πνευματικές διαστάσεις, αλλά και αιώνιες προεκτάσεις, οι οποίες παραμένουν άγνωστες, ασύλληπτες, και ακατανόητες για τον κόσμο. (τον εκτός της Εκκλησίας).

Ο ρόλος του εθελοντή-διακόνου είναι πάρα πολύ σπουδαίος. Κατ’ αρχάς, έχει εμπρός του, ως παράδειγμα θυσίας, τον Πρώτο Εθελοντή, τον Κύριό μας τον Ιησού Χριστό, ο οποίος εκουσίως θυσιάστηκε για όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και προσφέρει τον εαυτό του στην υπηρεσία του κάθε άλλου χωρίς ιδιοτέλεια, κάτω από την σκέπη και ευλογία της Εκκλησίας μας. Έτσι πορεύτηκε η Εκκλησία μας μέσα στους αιώνες και μεγαλούργησε, σφουγγίζοντας το δάκρυ των αναγκεμένων. Όλοι ενωμένοι ως μέλη μιας και της αυτής οικογένειας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

–Τι είναι ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» και πώς δημιουργήθηκε;

Ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» είναι ένα εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό Σωματείο (Ε.Φ.Σ.) με την επωνυμία: Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», με έδρα το Βόλο και με Πανελλήνια ακτίνα δράσης. Η διακονία του ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 1995 και αναγνωρίστηκε επισήμως από την Ελληνική Πολιτεία το 1996.

Δημιουργήθηκε ουσιαστικά για να στηρίζει το ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο των εθελοντών ιερέων των δύο φυλακών του Νομού μας (του Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου και του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας), αλλά και των Κοινωνικών Λειτουργών όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Σκοπός του η συμπαράσταση των απόρων φυλακισμένων και των οικογενειών τους, αλλά και η υποδοχή των αποφυλακισθέντων της περιοχής του Ν. Μαγνησίας. Προ δεκαετίας, ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» άνοιξε την αγκαλιά τους και σε όλες τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, για να καλύψει τα κενά της Ελληνικής Πολιτείας.

Σήμερα, μεριμνά και ενισχύει ποικιλοτρόπως τους εξής: κρατούμενους, αποφυλακισμένους, φυγόποινους, άστεγους, ανέργους, πρόσφυγες και μετανάστες, Ρομά, τις άπορες οικογένειές τους, άπορους φοιτητές και μαθητές, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, τροφίμους ιδρυμάτων, αρρώστους και πολλούς άλλους.

Πραγματοποιεί ανθρωπιστικές αποστολές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου υπάρχει φυλακή, κρατητήριο, δομή προσφύγων και κάθε μεγάλη δοκιμασία (πλημμύρες, πυρκαγιές κα.).

Λειτουργεί καθημερινά στην πόλη του Βόλου πέντε (5) κοινωνικές δομές, με την βοήθεια και παρουσία δεκάδων εθελοντών – συνεργατών, με σκοπό την ενίσχυση εκατοντάδων αναξιοπαθούντων, αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών της περιοχής μας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων και άλλων ευπαθών ομάδων
Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΚΕ.Δ.Α.Β.)
Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ»
Τέσσερεις (4) χώρους φιλοξενίας για άστεγους (ΞΕΝΩΝΕΣ)
Εργαστήριο ραπτικής (για δημιουργία σεντονιών κ.α.)
Είναι σημαντικό να σημειωθεί και το εξής: Ο «Ε» δεν είναι επιδοτούμενο και χρηματοδοτούμενο Φιλανθρωπικό Σωματείο. Στηρίζεται οικονομικά στις δωρεές κάποιων πιστών, στις συνδρομές των μελών του, στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του, αλλά και στη μεγάλη του εκδοτική δημιουργία. Είναι επιλογή του Δ.Σ. να παραμείνει ένα απλό Φιλανθρωπικό Σωματείο, που διακονεί αθόρυβα και διακριτικά τους αναγκεμένους και στηρίζεται μόνο στον κόπο των συνεργατών του και στην αγάπη των συμπολιτών του.

–Τα μεγαλύτερα προβλήματα εξ αιτίας των οποίων περιορίζεται η προσφορά σας;

Μεγάλα προβλήματα δεν αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της διακονίας μας. Εργαζόμαστε κάτω από τη σκέπη και την αγάπη της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και την ευλογία του οικείου Μητροπολίτη μας κ. Ιγνατίου. Τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς τα αντιμετωπίζουμε με ενότητα και διάκριση, χωρίς κορώνες.

Ο «Ε», είναι πραγματικά ένα μεγάλο θαύμα του Θεού, το οποίο ζούμε επί 27 χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Η ευλογία του Κυρίου γεμίζει τα χέρια και τις αποθήκες μας και, στη συνέχεια, τ’ αδειάζουμε στα άδεια χέρια των απόρων συνανθρώπων μας. Μακάρι, ο Θεός, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, να συνεχίσει να ευλογεί και τη διακονία μας αυτή, για να δοξάζεται το Όνομά Του και να ωφελούνται οι άνθρωποι.

Ποιος είναι

Ο π. Θεόδωρος Β. Μπατάκας γεννήθηκε στο Τρίκερι Πηλίου το 1955. Είναι έγγαμος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, από το 1978, και με τη χάρη του Θεού απέκτησε τρία παιδία και τρία εγγόνια. Υπηρετεί στο Βόλο ως εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και διακονεί επί 27ετεία ως υπεύθυνος του τομέα ποιμαντικής κρατουμένων της Ι.Μ.Δ. και ως Πρόεδρος του Σ.Σ.Κ. Ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» (1995 – 2022). Ασχολείται ιδιαιτέρως με τη συγγραφή και έκδοση βιβλίων, τη ζωγραφική και τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Είναι πτυχιούχος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.