Την Κυριακή 10 Μαρτίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Παραθρονίου στην Ακολουθία του Εσπερινού της Συγχωρήσεως που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η δύναμις της συγχωρήσεως».

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο π. Τίτος, η τελεσθείσα επιλύχνιος ευχαριστία ονομάζεται Εσπερινός της Συγχωρήσεως, διότι ο Χριστός μας υπενθυμίζει στον Κυριακό λόγο της ημέρας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε τον πνευματικό μας αγώνα κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η καθαρή συνείδηση.

Ως εκ τούτου είναι ανάγκη να δώσουμε και να λάβουμε ειλικρινή συγχώρηση από τους συνανθρώπους μας που εκουσίως ή ακουσίως πικράναμε ή στεναχωρήσαμε, ώστε να μπορούμε να κοινωνούμε επαξίως του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

Διότι, όπως υπεγράμμισε, η συγγνώμη είναι προϊόν μετανοίας, μια πορεία μεταμόρφωσης του ανθρώπου δια της εγκατάλειψης του εαυτού του, που παιδαγωγεί την ψυχή στην προοπτική του θανάτου και της εν Χριστώ αναστάσεως.

Αυτό είναι το πνεύμα που διακατέχει την Εκκλησία του Χριστού, τα σπλάγχνα της οποίας αποτελούνται από μια κοινωνία αμαρτωλών ανθρώπων, που διαρκώς καθαίρονται δια της προσευχής και της μετανοίας μέσα στη θάλασσα της αμοιβαίας αγάπης που χαρίζει το Άγιο Πνεύμα.

Περατώνοντας την ομιλία του, ο π. Τίτος προέτρεψε όλους τους ευσεβείς πιστούς να μην διστάζουν να συγχωρούν ο ένας τον άλλο, να κάνουν χώρο στην καρδιά τους για να χωρέσει ο άλλος, ώστε να επαναφέρουν τη γαλήνη και τη λύτρωση τόσο στις σχέσεις με τους αδελφούς τους, όσο και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Διότι μόνο τότε όλοι θα γευθούν πραγματικά το ανέσπερο φως της Αναστάσεως του Χριστού.

Την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη στις Ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών και του Εσπερινού που τελέσθηκαν στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Νεκταρίου, στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.