Με επίκεντρο την πανέμορφη κωμόπολη της Όσσης, η οποία και ευρίσκεται στις πλαγιές του Όρους Βερτίσκου, ξεκίνησαν το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου 2020, οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμής της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Παρότι η Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, τιμάται από την Εκκλησία μας την 28 Φεβρουαρίου, εδώ και περίπου δύο αιώνες υπάρχει η παράδοση από τους κατοίκους της κωμοπόλεως της Όσσης, οι οποίοι μη θέλοντας να στερηθούν την χαρά και την ευλογία της εορτής της συντοπίτισσας Αγίας τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι την επομένη των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου επέστρεφαν στις εργασίες τους στις μεγάλες πόλεις και ξαναγύριζαν στον τόπο τους κατά την διάρκεια του Πάσχα, έχουν καθιερώσει να την τιμούν και να την εορτάζουν την ακροτελεύτια ημέρα των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου και της εορτής του Συνάξεως του Τιμίου και ενδόξου Ιωάννου του Προδρόμου, την 8η Ιανουαρίου κ. έ., με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων τον φερώνυμο Ιερό Ναό της, εις τον οποίο και φυλάσσονται Σεπτά και Χαριτόβρυτα Λείψανά της.

Πλήθος πιστών και ευσεβών Χριστιανών προσήλθαν και εφέτος από πολλά σημεία της Μακεδονικής γης, για να λάβουν μέρος προσευχητικός στην Ιερά Λιτάνευση των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων και της Θαυματουργού Εικόνος της Αγίας που πραγματοποιήθηκε περιμετρικά της κωμοπόλεως και εν συνεχεία στο Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, ο οποίος τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου και συνχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου.

Στην ομιλία του προ της Απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγία Κυράννας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «ότι αν πέθανε σε μικρή ηλικία υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα. Διότι το Μεγαλείο της προσωπικότητας μετριέται με θαυμαστό μέγεθος της Αγωνιστικότητά Της, ενώ καταλήγοντας εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον επιχώριο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη, για την ευγενική του πρόσκληση για παρευρίσκεται στην σημερινή πανήγυρι επί τη Ιερά Μνήμη της εξ της Όσσης του Λαγκαδά καταγομένης, Αγία Νεομάρτυρα Κυράννα.

Οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο 08 του μηνός Ιανουαρίου, με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο θα τελεσθεί εις τον πανηγυρίζοντα περικαλλή και πάνσεπτο Ιερό Ναό της Αγίας Κυράννης, εις τον οποίο και φυλάσσονται και τα Ιερά της Λείψανα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.