Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό τού Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα τελέστηκε σήμερα 31 Δεκεμβρίου 2021 αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, με την ευκαιρία τής Δεσποτικής εορτής της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου μας και τη μνήμη του μεγάλου εν ιεράρχαις ουρανοφάντορος Βασιλείου επισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ συμμετείχαν προσευχόμενοι και αρκετοί πιστοί.

Μετά το πέρας του εσπερινού, έγινε μετάβαση στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, όπου έγινε η τελετή κοπής τής καθιερωμένης βασιλόπιτας για τους υπαλλήλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Μετά την προβλεπόμενη από το τυπικό δέηση και ανάγνωση της ευχής για την κοπή της βασιλόπιτας, ο Μακαριώτατος, απευθύνθηκε προς τους κληρικούς και υπαλλήλους τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής ως εξής·

«Παρόλες τις δυσκολίες, που μας προξένησε η πανδημία, διήλθαμε και το παρόν έτος με επιτυχία. Είμαι ευχαριστημένος με όλους σας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

Εργαστήκαμε ευσυνείδητα και υπερπηδήσαμε όλες τις δυσκολίες. Ακόμη και αυτοί που είχαν τον μεγάλο φόρτο των έργων που είχαμε, τού Καθεδρικού Ναού και των εστιών στη Λεμεσό, των οποίων η Χάρις τού Θεού μάς βοήθησε να τελέσουμε τα εγκαίνια. Τους ευχαριστώ δημόσια, διότι έτρεξαν και μετέβησαν μέχρι το εξωτερικό.

Δεν φεισθήκαμε εξόδων στον Καθεδρικό Ναό, διότι επιθυμούσαμε να κάνουμε ένα καλό Καθεδρικό. Μας συμπαραστάθηκε κι ο λαός. Αυτό που κατάλαβα, είναι ότι όσο πιο κοντά είμαστε στους χριστιανούς μας, τόσο κοντύτερα είναι κι αυτοί σε μας, και δίδουν τον καλύτερο εαυτό τους για την Εκκλησία. Αυτό που λέω συχνά, ότι θεωρούν την Εκκλησία ως Μητέρα τους, δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά το πιστεύω, το αισθάνομαι και το ζω.

Ο ορθόδοξος χριστιανός τής Κύπρου, όταν δυστυχεί, τρέχει στη Μητέρα Εκκλησία για να βρει παρηγοριά, για να στηριχθεί στον Θεό. Κι όταν ευτυχεί, πάλι προστρέχει στην Εκκλησία να δοξολογήσει τον Θεό, για τη βοήθεια που δέχθηκε και να Τον ευχαριστήσει. Αυτό βλέπω καθημερινά.

Και χαίρομαι, όταν έρχονται να μου ζητήσουν βοήθεια. Δεν δυσανασχετώ όταν ορισμένοι έρχονται να ζητήσουν χωρίς να το έχουν πραγματικά ανάγκη. Προτιμώ, παρά να αδικήσουμε έναν, να μας ξεγελάσουν δέκα και να πάρουν χρήματα που δεν τους αξίζουν. Δεν πειράζει, θα τα στείλει ο Θεός.

Βλέπω το χέρι τού Θεού συνεχώς να μας βοηθά. Πολλοί, φοβόντουσαν ότι δεν θα καταφέρναμε να ολοκληρώσουμε τα έργα, που ξεκινήσαμε. Φέτος, ξεκινήσαμε να συντηρούμε και το αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Θα το ολοκληρώσουμε στο ερχόμενο έτος.

Με τη σωστή εργασία μας και την προθυμία μας θα πάμε μπροστά. Πάντοτε, τα ασκανδάλιστα ήταν στον ουρανό. Στη γη υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σκάνδαλα. Ουδείς τέλειος. Αρκεί να μη μας συνεπαίρνει ο εγωισμός, που είναι το χειρότερο πάθος.

Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, να αφήσουμε κατά μέρος τις μικρότητες και τους εγωισμούς και να αφιερωθούμε στην υπηρεσία τού λαού μας. Καταταχθήκαμε να υπηρετούμε αυτόν τον λαό, και πρέπει να το κάνουμε με το καλύτερο τρόπο, διότι αυτό είναι το θέλημα τού Θεού.

Είπα και το πρωί, ότι ορισμένοι κληρικοί προξένησαν σκάνδαλα. Η Εκκλησία ήταν πάντοτε αυστηρή και όλοι οι κληρικοί οφείλουν σεβασμό στις αποφάσεις τής Εκκλησίας.

Η Εκκλησία δεν αποφασίζει εγωιστικά, αλλά μελετά σφαιρικά κάθε θέμα και είναι υποχρεωμένοι όλοι οι κληρικοί να εργάζονται σύμφωνα με τις εντολές τής Εκκλησίας. Δυστυχώς, έχουμε κληρικούς που δεν σεβάστηκαν τις αποφάσεις αυτές, παρόλο που έχουμε πολλά παραδείγματα μέσα στην Εκκλησία.

Ο Απόστολος Παύλος, ανέβηκε μέχρι τρίτου ουρανού, κι όμως θεωρούσε τιμή του να έχει μαζί του τον ιατρό του, τον Λουκά. Ο Παύλος, παραδεχόταν ότι είχε ασθένειες και τον ήθελε σύμβουλό το.

Δεν έχουμε καλύτερο παράδειγμα. Κι έπρεπε όλοι οι κληρικοί να το σεβαστούν και να μη συμβουλεύουν τον κόσμο ότι δήθεν είναι αμαρτία αν εμβολιαστούν. Σήμερα έχουμε μία νεαρή γυναίκα, που μόλις γέννησε το παιδί της, να χαροπαλεύει εξαιτίας αυτής τής ασθένειας. Δεν έπρεπε να διαδραματίσει τέτοιο ρόλο η Εκκλησία.

Αυτός που δεν υπακούει, θέτει από μόνος του τον εαυτό του εκτός Εκκλησίας. Γιατί εξεβλήθη τού Παραδείσου ο άνθρωπος; Λόγω του εγωισμού του. Στην ευσπλαχνία Του, όμως ο Θεός, έγινε άνθρωπος, για να επαναφέρει τον άνθρωπο στον Παράδεισο. Ο Θεός έκανε τα πάντα για να μας αξιώσει να γίνουμε πολίτες τής ουράνιας Βασιλείας Του, να γίνουμε κατά Χάριν θεοί».

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος ανακοίνωσε ορισμένες διοικητικές αλλαγές μέσα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και κατέληξε· «να σας ευχηθώ να έχετε μία πλούσια από κάθε άποψη χρονιά, για τις οικογένειές σας, για τον λαό μας, για το έθνος μας ολόκληρο».

Εκ μέρους των κληρικών και υπαλλήλων τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αντιφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι «αυτό που είμαστε, το μεταφέρουμε και στην επόμενη χρονιά.

Διότι η αλλαγή τής χρονιάς, είναι απλώς μία στιγμή και αν σκεφτεί κανείς, θα δει ότι το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουμε είναι προέκταση τού εαυτού μας, αυτού που έχουμε μέσα στην καρδιά μας. Χρειαζόμαστε αντίσταση ποιότητας, όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Ευχηθείτε Μακαριώτατε να εισέλθουμε στη νέα χρονιά με ποιότητα πνευματική, για να έχουμε την αντίσταση και αντοχή να αντέξουμε στα σκάνδαλα, που είναι αναπόφευκτο να μην έλθουν στη ζωή μας. Και με σύνεση, ευγένεια και καλοσύνη να συνεργαστούμε μαζί σας, για να πετύχουμε τον ένα και μοναδικό σκοπό· τη σωτηρία τού ανθρώπου και τη στήριξη του λαού μας. Ευχόμαστε και σε σας, δύναμη, φωτισμό, ενίσχυση και βελτίωση τής υγείας σας για να ολοκληρώσετε το όραμά σας μέσα στην Εκκλησία, από τη θέση που σας δόθηκε από τον Θεό, στην περίοδο αυτή που διερχόμαστε».

Σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκε πρωτοχρονιάτικο δώρο από τον Μακαριώτατο.

Το βράδυ, ο άγιος Καθηγούμενος Αρχιμ. Ιωάννης, επ’ ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, άφησε για λίγο την πολυεύθυνη διακονία του και ανέλαβε καθήκοντα «μαγείρου» για τους υπαλλήλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Προσέφερε «ἰδίαις χερσὶ» το δείπνο, το οποίο μάλιστα περιελάμβανε παραδοσιακά εδέσματα της κυπριακής κουζίνας.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιμ. π. Ιωάννη για την «ἔτι ἅπαξ» θυσιαστική διάθεσή του και ευχήθηκε όπως το νέο έτος αποτελέσει για όλους μία νέα αρχή στην ανοδική πνευματική πορεία μας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.