Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού - Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος: «Η πανδημία θα φύγει, η αγάπη θα μείνει». Με τη δέουσα ιεροπρέπεια τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας στο Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής.

Του πανηγυρικού εσπερινού προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος άγει τα ονομαστήρια του, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και Αμαθούντος κ. Νικολάου.

Παρόντες στον εσπερινό ήταν ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί από διάφορες περιοχές της Κύπρου. Τους ύμνους απέδωσε η χορωδία της Μητροπόλεως μας «Ρωμανός ο Μελωδός» υπό τη διεύθυνση του Πρωτ. Νικολάου Λυμπουρίδη.

Εσπερινός Ονομαστηρίων Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου

Εσπερινός Ονομαστηρίων Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου 2022

Εσπερινός Ονομαστηρίων Λεμεσού Αθανασίου

Ονομαστήρια Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου 2022

Ονομαστήρια Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου

Εσπερινός Αγίου Αθανασίου

Εσπερινός Αγίου Αθανασίου Λεμεσός

Εσπερινός Αγίου Αθανασίου Λεμεσός 2022

Εσπερινός Αγίου Αθανασίου 2022

Προ της απολύσεως, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος ευχαρίστησε τους παρισταμένους αρχιερείς, ιερείς αλλά και όλους τους ευσεβείς πιστούς οι οποίοι προσήλθαν για να συμπροσευχηθούν επί την εορτή του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου.

Τόνισε πως:

«Σημασία έχει να προσευχηθούμε ο ένας για τον άλλο και πάνω από όλα να προσευχηθούμε όλοι μαζί να απαλλάξει ο Θεός τον κόσμο από αυτή την πανδημία, η οποία καταστρέφει τις σχέσεις μας, καταστρέφει την μεταξύ μας επικοινωνία.

Να κάνουμε υπομονή και προσευχή, να δείξουμε ταπείνωση, επιείκεια, πραότητα, κατανόηση, να μην κατακρίνουμε ο ένας τον άλλο και να αγαπούμε τους αδελφούς μας.

Η πανδημία θα φύγει, η αγάπη θα μείνει».

Διαβάστε όλα τα νέα των Ιερών Μητροπόλεων από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Η σημερινή πόλη της Λεμεσού είναι διάδοχος των τριών αρχαίων πόλεων, Αμαθούντος, Κουρίου και Νεαπόλεως, οι οποίες ανεπτύχθησαν σε μικρή ααπόσταση η μια από την άλλη. Η σημερινή Λεμεσός είναι κτισμένη, για την ακρίβεια, ακριβώς στη θέση της Νεάπολης της οποίας αποτελεί άμεση συνέχεια.

Και οι τρεις πόλεις υπήρξαν για αιώνες έδρες Επισκόπων. Το 1222μ.Χ. οι Φράγκοι κατακτητές κατήργησαν όλες τις Επισκοπές της Κύπρου πλην τεσσάρων: Αμμοχώστου, Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου. Από το 1222 μέχρι την Τουρκική κατάκτηση του 1571, λοιπόν, μόνο Επισκοπή Λεμεσού υπήρχε, η οποία συμπεριελάμβανε και τις άλλοτε Επισκοπές Αμαθούντος και Κουρίου. Μετά την Τουρκική κατάκτηση και την αποκατάσταση της Εκκλησίας της Κύπρου, η Επισκοπή Λεμεσού συγχωνεύθηκε με την επανασυσταθείσαν Επισκοπή Κιτίου στην οποία τελικά υπήχθη, και παρέμεινε έτσι μέχρι το 1973, οπότε η τότε Ιερά Σύνοδος υπό τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’, απανασύστησε την Επισκοπή Λεμεσού, αποσπώντας την πόλη και επαρχία της Λεμεσού από τη Μητρόπολη Κιτίου.

Έτσι, από το 1973 η Λεμεσός επανήλθε στην προ του 1571 κατάσταση, με δική της ξεχωριστή Μητρόπολη, λύση απόλυτα ενδεδειγμένη, νοουμένου ότι είναι η δεύτερη μετά τη Λευκωσία μεγαλύτερη πόλη, με ραγδαία ανάπτυξη και πολυάνθρωπη ενδοχώρα. Σημερινός Μητροπολίτης Λεμεσού είναι ο Λεμεσού Αθανάσιος με βοηθό Επίσκοπο τον Αμαθούντος Νικόλαο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.