Σε υψόμετρο κοντά στα 1100 μέτρα, στα ορεινά χωριά του νομού Κορινθίας ξεκίνησε το ταξίδι για τη γενέτειρα του Αγίου μας, Γεράσιμου Νοταρά. Η μαγεία της φύσης, τα παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριουδάκια και το άσπρο φόντο του χιονιά σαγηνεύει τον κάθε επισκέπτη. Στα Άνω Τρίκαλα εντοπίσαμε μια μεγάλη εκκλησία με τρούλο αφιερωμένη στον Άγιο Γεράσιμο, ακριβώς δίπλα στην οικία των Νοταράδων. Εκεί ακριβώς που το 1506 γεννήθηκε ο Άγιος μας.

Λίγα λόγια για την βυζαντινή οικογένεια Νοταρά
Η οικογένεια Νοταρά ήταν από τις πιο ξακουστές και εύπορες στην περιοχή. Ο πατέρας του Αγίου μας, Δημήτριος ήταν από το γνωστό Βυζαντινό γένος των Νοταράδων, και κατά την παράδοση ήταν συγγενής του μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά που καθαιρέθηκε κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Αγιος Γεράσιμος έμεινε στα Τρίκαλα μέχρι και τα 19 του χρόνια (1527) και εν συνεχεία έφυγε για την Ζάκυνθο για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του.
Αργότερα πήγε στην Ιερουσαλήμ και έμεινε δώδεκα χρόνια υπηρετώντας στο ναό της Αναστάσεως. Περιόδευσε στην Αίγυπτο και τη Συρία για να επιστρέψει το 1559 στην Κεφαλονιά όπου και ίδρυσε το μοναστήρι του.

Υπό κατάρρευση το μεγάλο αρχοντικό των Νοταράδων στα Τρίκαλα

Ποικίλα ερωτήματα προκαλεί η σημερινή εικόνα της οικίας των Νοταράδων. Το παλιό τριώροφο αρχοντικό, με σπάνια αρχιτεκτονική απειλείται με κατάρρευση μιας και είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες μετά βίας μπορεί η ερειπωμένη σκεπή να κρατήσει το βάρος του χιονιού. Τα παράθυρα κρέμονται στο κενό ενώ προκαλεί θλίψη η εγατάληψη και αδιαφορία σε ένα αξιοθέατο που καθημερινά γίνεται πόλος έλξης δεκάδων επισκεπτών και ευλαβών προσκυνητών.
Μαζεύοντας πληροφορίες μάθαμε ότι το παλιό αρχοντικό ανήκει σε ιδιώτη και δεν μπορεί να επέμβει το κράτος ή άλλος θρησκευτικός φορέας.
Δυστυχώς χάνεται ένα σπουδαίο κειμήλιο από τη ζωή του Αγίου Γερασίμου αλλά και του άλλου Νοταρά Αγίου Μακαρίου, και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση γιατί το παλιό αρχοντικό δεν θα αντέξει για πολλά ακόμη χρόνια.
Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν, ακόμη και έτσι, την σπάνια ομορφιά της οικίας του Αγίου μας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.