Για τα φαινόμενα που κατά καιρούς παρατηρούνται με την εισαγωγή και περιφορά λειψάνων που ανήκουν σε Αγίους της ορθόδοξης εκκλησίας ή και αντικειμένων που ανήκουν σε αυτούς μίλησε ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού. Ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, δεν έκρυψε τη διαφωνία του με συγκεκριμένα φαινόμενα, ενώ σε ότι αφορά τα αντικείμενα ήταν κάθετος πως πρόκειται για ειδωλολατρία.

«Σίγουρα αυτό που γίνεται για τον Άγιο Σπυρίδωνα πρέπει να γίνεται για όλα τα λείψανα της εκκλησίας. Να μένουν στους ναούς τους και όποιος προσκυνητής θέλει να επισκέπτεται τον ναό να τα προσκυνά. Η περιφορά των λειψάνων γίνεται για συγκεκριμένο σκοπό. Τη συγκέντρωση λεφτών για τον α ή τον β λόγο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Δεν φέρνουν τυχαία τα λείψανα σε ένα ναό, είναι γιατί ο ναός χρωστά και θέλει να ξεχρεώσει, είναι γιατί θέλουν να μαζέψουν λεφτά να χτίσουν ένα άλλο ναό. Δεν είπα ότι οι σκοποί είναι κακοί, αλλά γίνεται μια εμπορευματοποίηση των λειψάνων και δεν είναι αυτός ο σκοπός τους στην εκκλησία. Ο σκοπός των λειψάνων είναι να δείξουν και να εκφράσουν τον καθαγιασμό προσώπων που πέρασαν στην ιστορία και με αυτό τον τρόπο να έρχονται πιο κοντά οι πιστοί στους αγίους τους.

Υπάρχουν κάποιες μεμωνομένες περιπτώσεις που τις καταλαβαίνω όταν για παράδειγμα όταν έφεραν την κάρα του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο και την υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος γιατί ο Άγιος αυτός έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε επίσης ότι δεν είναι σωστός ούτε ο τεμαχισμός των λειψάνων των Αγίων λέγοντας ότι δεν είναι κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν σκοπιμότητες.

Κληθείς να σχολιάσει ένα άλλο φαινόμενο που κατά καιρούς εμφανίζεται με την περιφορά αντικειμένων όπως τις παντόφλες και τις ζώνες Αγίων ανέφερε πως πρόκειται για ειδωλολατρία όσο και αν δεν αρέσει αυτό σε κάποιους.

«Άλλο το λείψανο που είναι στοιχείο του ίδιου του Αγίου και άλλο να λέμε για παντόφλες και ζώνες. Αυτά μπορεί να υπάρχουν σε ένα κελί εκεί που μόνασε ο Άγιος και άλλο να περιφέρονται για προσκύνημα. Δεν παύει να είναι ειδωλολατρία αυτό το πράγμα. Θα προσκυνούμε παντόφλες επειδή ήταν παντόφλες του γέροντα Παϊσίου; Ο ίδιος ο Παίσιος είπε ότι δεν θέλω να με βγάλετε από τον τάφο, να με αφήσετε εκεί μέχρι την Δευτέρα παρουσία», κατέληξε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.