Σε εργοτάξιο μετατρέπεται τους επόμενους μήνες το Άγιο Όρος, καθώς εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθούν 20 νέα έργα, προϋπολογισμού άνω των 18,5 εκατ. ευρώ.

Στόχος των έργων είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κτιριακού αποθέματος του Αγίου Όρους, προκειμένου να αναδειχθεί και να προβληθεί η ιστορική του αξία, ενώ, ταυτόχρονα, θα επιλύονται λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.

Στα έργα περιλαμβάνεται η αποκατάσταση ναών, κελιών και γενικότερα κτισμάτων, άλλα εκ των οποίων χρονολογούνται ακόμη και από τη Βυζαντινή εποχή, τον 10ο και 11ο αιώνες και άλλα από το 1757 καθώς και τα μέσα του 19ου αιώνα.

Αναλυτικά, τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2023 είναι:

Στερέωση και αποκατάσταση του κελύφους της Ιεράς Καλύβης των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Σκήτη Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, προϋπολογισμού 325 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του κτίσματος του παλαιού Βαγεναριού του Ιερού Κελλίου Αγίου Νικολάου «Δοντά» της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, 389,5 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του παλαιού Αρσανά της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, 464 χιλ. ευρώ.

Δομική και λειτουργική αποκατάσταση τμήματος της βορειοανατολικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, 1 εκατ. 862 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του Ιερού Κελλίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, 1 εκατ. 59 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ΄- Οσίου Σάββα στη Σκήτη της Αγίας Άννης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, 302,5 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του Αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στις Καρυές, 1 εκατ. 692 χιλ. ευρώ.

Πλήρης στερέωση και αποκατάσταση με τελικό σκοπό την επανάχρηση του Γ’ τμήματος του δομικού συγκροτήματος της Ανατολικής Πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, η οποία καλύπτει ολόκληρη σχεδόν την ανατολική πλευρά της Ιεράς Μονής και τα κτίσματά της σήμερα αποτελούν τα παλαιότερα εναπομείναντα κτίσματα στη Μονή, 1 εκατ. 649 χιλ. ευρώ.

Ανακατασκευή της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Β’), της Ιεράς Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, 675 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του κελλιού του Αγίου Νικολάου, περιοχή Καψάλα (Καρυές) της Ιεράς Μονής Ιβήρων, 888 χιλ. ευρώ

Αποκατάσταση της στέγης και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγρασίας του Κυριακού Ναού της Ιεράς Νέας Σκήτης της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, 314 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση της νότιας κόρδας του μοναστηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, 1 εκατ. 760 χιλ. ευρώ.

Νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Ιεράς Μονής Ιβήρων, με αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης, 1 εκατ. 454 χιλ. ευρώ

Αποκατάσταση της Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου Α’ στην Ιερά Νέα Σκήτη της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, με την παράλληλη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της, 407,5 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους. Αποτελεί την παλαιότερη και ίσως την πιο σημαντική πτέρυγα εντός του περιβόλου της υπερχιλιετούς Μονής, καθώς οι κατασκευές του χρονολογούνται από τα μέσα του 10ου αιώνα έως και τον 16° αιώνα, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή του κτήτορα της Μονής Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, 1 εκατ. 512 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση κτιρίων του Aντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, 1 εκατ. 397 χιλ. ευρώ

Αποκατάσταση και ανάπλαση του Καθίσματος Παναγία της Ιεράς Μονής Γρηγορίου και του περιβάλλοντος χώρου, 630 χιλ. ευρώ.

Ανακατασκευή και μερική αναστήλωση της Ιεράς Καλύβης «Ο Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, 768 χιλ. ευρώ

Αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Προκοπίου, ο οποίος χρονολογείται τον 11ο αιώνα, στο ομώνυμο Κελλί της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, 576 χιλ. ευρώ

Αποκατάσταση Ιεράς Καλύβης Αγίου Γεωργίου Α΄ Ιεράς Σκήτης Αγίας Άννης, Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, 405 χιλ. ευρώ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.